Передплата 2024 «Добрий господар»

Прем'єр Словаччини хоче піти у відставку

  • 07.05.2023, 17:20
  • 576

Виконувач обов’язків прем'єра Словаччини Едуард Гегер звернувся до президентки Зузани Чапутової з проханням відкликати його мандат на керівництво урядом

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це він заявив під час пресконференції.

Едуард Гегер, скоріш за все, завершить термін своїх повноважень. Він оголосив, що звернувся до Зузани Чапутової з проханням відкликати його мандат на керівництво урядом.

Перед цим він запропонував їй ще дві альтернативи. Перша полягає у тому, що президентка призначить на вакантні міністерські посади своїх кандидатів. Друга — уряд більше не очолюватиме Гегер, але нинішні люди залишаться у відомствах, які забезпечують реалізацію Плану відновлення, сферу правосуддя чи допомогу Україні.

Жодну з альтернатив не ухвалив глава держави. «Саме тому я вирішив просити про відкликання повноважень», — заявив Гегер.

Сьогодні о 15:00 вона зустрічається з в.о. прем'єр-міністра. Якщо він вирішить відкликати свої повноваження, то разом з Гегером піде у відставку і весь уряд. Після цього президентці доведеться доручити формування нового кабінету комусь іншому, хто приведе Словаччину до дострокових виборів.

Новий уряд повинен буде постати перед парламентом і попросити вотум довіри. Враховуючи, що це будуть висуванці президента, можна припустити, що знайти 76 голосів у парламенті, які підтримають новий кабінет, буде складно. Якщо він не отримає вотуму довіри, то знову правитиме в тому ж режимі, в якому до цього часу працював кабінет Гегера. Таким чином, він матиме обмежені повноваження.

Уряд Едуарда Гегера створили 1 квітня 2021 року, коли його призначила президентка Зузана Чапутова. Через місяць, а саме 4 травня, він також отримав довіру Національної ради. Гегер замінив на цій посаді голову OĽaNO Ігоря Матовича, який був змушений піти у відставку через тиск з боку партнера по коаліції SaS. Матович перейшов на посаду міністра фінансів.

Однак суперечки між ним і SaS тривали. У вересні 2022 року це призвело до виходу SaS з коаліції. Таким чином, кабінет Гегера кілька місяців правив у меншості.

15 грудня парламент висловив недовіру уряду Гегера. Згодом президентка поклала на нього виконання функцій прем'єр-міністра, але через голосування в парламенті уряд втратив частину своїх повноважень.

Нинішня криза виникла, коли міністр сільського господарства Самуель Влчан вирішив подати у відставку. Причиною стала субсидія, яку його сімейний бізнес отримав від Міністерства навколишнього середовища. На це звернула увагу опозиція. Влчан вирішив зберегти субсидію і піти з посади.


Джерело: Aktuality

Схожі новини