Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пацієнт був притомний: у Львові зробили унікальну операцію на мозку

  • 05.05.2023, 11:40
  • 873

Нейрохірурги Лікарні Святого Пантелеймона зробили втручання з пробудженням дорослої людини

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Пацієнт — 28-річний чоловік із Львівщини. Звернувся до нас зі скаргами на головний біль, втрату свідомості, судоми та порушення рухів у правих кінцівках.

Ці напади призводили до тимчасової втрати мовлення.

Під час обстеження у Центрі нейрохірургії і неврології лікарі з’ясовують причину судомних нападів. Їх провокує 5-ти сантиметрова пухлина у лобній частці головного мозку. Вона перетискає ділянки, що відповідають за рухи та мовлення.

Аби усунути новоутвір та не пошкодити при цьому життєво важливі структури мозку, команда лікарів вирішують застосувати новий метод операцій — AWAKE CEANIOTOMY. Це втручання з пробудженням. Перед безпосереднім видаленням пухлини анестезіологи виводять пацієнта з наркозу і головну частину операції він знаходиться при свідомості. Аби нейрофізіологи та афізіологи мали змогу здійснювати лінгвістичні тести — говорити з пацієнтом — та контролювати його здатність рухати кінцівками, a нейрохірурги при цьому були впевненими, що не зачіпають функціонально важливих зон мозку. Операція з пробудженням дає змогу зберегти не лише життя, а і його якість.

Хірургічне втручання тривало 6 годин та минуло успішно. Лікарям вдалося видалити пухлину, a важливі ділянки мозку залишилися неушкодженими. Пацієнт вільно говорить і рухається та дуже тішиться цьому. На 7-й день після операції молодий чоловік вже поїхав додому.

Схожі новини