Передплата 2024 ВЗ

Розвідка росії намагалася придбати у Норвегії технічне оснащення, — ЗМІ

  • 02.05.2023, 16:45
  • 777

Головне розвідувальне управління РФ намагалося купити у норвезьких компаній новітнє обладнання для оборонної промисловості

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Про це повідомили у Норвезькій поліційній службі безпеки (PST).

Радник відділу контррозвідки PST Даг Рьойєлл повідомив, що російська розвідка щонайменше три рази купила або намагалася купити обладнання для оборонної промисловості.

Там вважають, що випадки стосуються трьох осіб, які діяли у Норвегії під дипломатичним прикриттям, але насправді працювали на російське ГРУ.

За даними PST, спочатку йшлося про придбання продукції без обмежень, аналоги можна було купити і в росії. Але згодом запити ставали все складнішими і йшлося вже про товари подвійного призначення, які могла використовувати і оборонна промисловість.

Зокрема, в одному із випадків, який трапився наприкінці 2021 року, офіцер ГРУ зв’язався із норвезькою компанією, яка експлуатує сучасні мінісубмарини (ROV). Офіцер, що у російському посольстві діяв як дипломат, сказав, що хоче купити два ROV, пояснивши, що вони мають стати подарунком для друга. Однак PST виявилася учасницею того, що Рьойєлл називає «подвійною операцією», і угода не відбулася.

У 2019 році один із офіцерів ГУР рф намагався придбати вимірювальне обладнання для підводного використання, зокрема — товщиноміри та різноманітне обладнання, яке можна використовувати для занурення з можливим військовим застосуванням. Тому його можна класифікувати як стратегічний продукт.

Схожі новини