Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Китай вводить обмеження на виїзд із країни

  • 02.05.2023, 14:15
  • 848

Упродовж кількох років зросла кількість судових заборон китайцям та іноземцям залишати території КНР

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відтак із країни не випускають десятки тисяч людей.

Про це йдеться у звіті правозахисної групи Safeguard Defenders.

«Відтоді, як Сі Цзіньпін прийшов до влади у 2012 році, Китай розширив правове поле для заборон на виїзд і все частіше використовував їх, іноді без законних підстав», — йдеться у звіті Safeguard Defenders.

За даними правозахисників, виїзд з країни заборонено «десяткам тисяч» китайців. Safeguard Defenders також цитують наукову статтю Кріса Карра та Джека Вролдсена 2022 року, в якій йдеться про 128 випадків заборони на виїзд іноземців у період з 1995 по 2019 рік, зокрема для 29 американців та 44 канадців.

Увагу до заборон на виїзд привертає увагу через зростання напруги між КНР та США через торгівельні суперечки та розходження в галузі безпеки. Це контрастує з повідомленням уряду Китаю про те, що Пекін відкритий для зарубіжних інвестицій та мандрівок, після запровадження одних з найсуворіших у світі обмежень у зв’язку з пандемією COVID-19.

Аналіз записів про заборону виїзду з бази даних Верховного суду Китаю засвідчив збільшення справ, у яких згадують заборони, між 2016 та 2022 роками, у вісім разів.

Минулого тижня Китай посилив свій закон про контррозвідку, дозволивши заборонити виїзд будь-кому, китайцю чи іноземцю, щодо якого тривають слідчі дії.

Відомо, що що більшість справ у базі даних щодо заборон на виїзд є цивільними, а не кримінальними. Агентство Reuters не виявило жодних повідомлень, пов’язаних з іноземцями, політично чутливими підривними діями чи національною безпекою.

Тим часом у США та ЄС запроваджують заборону на в'їзд для деяких підозрюваних у кримінальних злочинах, проте, як правило, не щодо цивільних позовів.

Схожі новини