Передплата 2024 ВЗ

Центр озеленюють «кліматичними» деревами

На проспекті Свободи — іменні клени-явори

Є надія, що “кліматичні” дерева на проспекті Свободи впораються зі своєю функцією. Фото Олександри СЛАДКОВОЇ
Є надія, що “кліматичні” дерева на проспекті Свободи впораються зі своєю функцією. Фото Олександри СЛАДКОВОЇ

У центральній частині Львова висадили перших 36 «кліматичних» дерев. Це клени-явори атропурпуреа (псевдоплатанові клени з коричневим листям), ключова функція яких — працювати на хороший клімат міста, виробляти кисень та утримувати вологу, давати тінь у спекотну погоду тощо.

Ініціаторка нового проєкту з озе­ленення міста — заступниця ди­ректора департаменту еконо­мічного розвитку Львівської міськради Олександра Сладко­ва, яка досі працювала очільницею управління екології мерії. З осе­ні так звані кліматичні дерева пла­нують посадити на вулиці Франка, проспекті Шевченка, вулицях Шу­хевича й Городоцькій.

«Чому садимо кліматичну зе­лень? Бо таке дерево — „кондиці­онер“ та одночасно пилосос для повітря. Найбільш навантаже­ні транспортом вулиці потребують дерев насамперед для комфорту пішоходів, — пояснила Олександра Сладкова. — Водночас дерева ма­ють витримати зміну клімату, тому висаджувати потрібно види, витри­валі до затяжної спеки, посухи чи великих опадів. Це дерева, які пра­цюють на адаптацію міста до змі­ни клімату. Посадили клени-яво­ри атропурпуреа. Вони себе вже якнайкраще зарекомендували на проспекті Свободи, два ряди саме таких яворів ростуть обабіч бульва­ру. Тільки тут обрана вузька алейна декоративна форма, бо маємо ша­нувати архітектуру проспекту. Де­рева посаджені з врахуванням ви­дових точок на пам‘ятки».

Пані Сладкова повідомила, що 25 деревцят купили спонсори за влас­ні гроші, тому на цих деревах є від­повідні таблички. Зокрема, є іменні дерева родини Геричів, Олександра Тіщенка. А 11 дерев за бюджетні ко­шти придбала Галицька районна адміністрація. Один саджанець — понад 6 тисяч гривень. Олександра Сладкова каже, що, за підрахунка­ми її управління, копання лунок і усі підготовчі роботи мали би коштува­ти 12 тисяч гривень за одне дере­во. Але міські депутати прогнозова­но заблокували надання цих коштів.

«Була дискусія серед депутатів на тему „а що то за ямки за 12 тисяч гривень?“ — розповіла чиновниця. — Це влаштування лунок там, де їх не було, повна заміна ґрунту й вста­новлення обрамлення з каменю. Це ціна, яка насправді була просто стартовою для тендеру. Якби хтось зробив за 4 тисячі - супер! Було би більше лунок за ті самі кошти».

Львівська громадська діячка і во­лонтерка Вікторія Порада вважає, що ідея з «кліматичними» дерева­ми хороша, але процес виконан­ня плану озеленення має мінуси. Зокрема, дерева садять побли­зу електричних ліній, а це, мовляв, у майбутньому може призвести до поривів мереж… «Після висадки трьох десятків „кліматичних“ дерев на проспекті Свободи було знято плитку, містяни оминали її, а хтось міг травмуватися», — додає Вікто­рія.

Схожі новини