Передплата 2024 «Добрий господар»

Не міг їсти та дихати: львівські медики врятували малюка

  • 02.05.2023, 10:15
  • 1 142

Львівські отоларингологи Лікарні Святого Миколая прооперували дитину зі зрощенням носових отворів

Фото Першого медичного обʼєднання Львова
Фото Першого медичного обʼєднання Львова

Максим народився три місяці тому. Про аномалію внутрішньоутробного розвитку до народження відомо не було. Вагітність минала добре. Тож, те, що немовля не змогло самостійно дихати, стало шоком. Його одразу поклали до реанімації, де підʼєднали до апаратів. Та виявили повну кісткову атрезію хоан — небезпечну для життя патологію дихальних шляхів.

Атрезія хоан — це зрощення носових отворів. Хоани — це внутрішні ніздрі. Така вроджена аномалія буває в одного із семи тисяч новонароджених. За часткового зрощення дитина страждає від недоотримання кисню та має високий ризик розвитку пневмонії. Ба — навіть смерті. У випадку ж Максима йдеться про повне перекриття носових отворів. Єдиний шанс зберегти життя крихітки — виправити ваду хірургічно.

Після десяти днів у реанімації Максима прооперували. Під час хірургічного втручання спеціалісти отоларингологічного відділення зробили в носі малюка отвори. Та зафіксували їх спеціальними трубками, аби дихальні шляхи знову не заросли. У лікарні під наглядом неонатологів Максим пробув місяць. Увесь цей час хлопчик харчувався за допомоги зонду.

Зараз тримісячний Максим дихає і їсть самостійно. Та добре набирає вагу. Щотижня малюка привозять до лікарні. Для розширення носових отворів та проведення профілактичної чистки. Це обов’язкова процедура — щоби внутрішні ніздрі знову не закрилися. Її робитимуть, поки хлопчикові не виповниться шість місяців.

Схожі новини