Передплата 2024 «Добра кухня»

«Найбільше потрібно „мінусових“ груп крові»

На Львівщині стартувала соціальна акція «Здавай кров — надихайся культурою!», яка подарує донорам сертифікат в музей чи театр

Фото: Львівська ОВА
Фото: Львівська ОВА

На Львівщині стартувала соціальна акція «Здавай кров — надихайся культурою!». Її суть — упродовж травня кожен донор, який здасть кров у Львівському обласному центрі служби крові зможе отримати сертифікат на візит до одного з восьми обласних музеїв або театрів, які долучилися до акції.

Перепустку можна отримати у

  • Львівський історичний музей,
  • Львівський музей історії релігії,
  • Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові,
  • Львівський національний літературно-меморіальний музей імені Івана Франка (Дім Франка),
  • Історико-краєзнавчий музей,
  • Історико-етнографічний музей «Бойківщина» у Самборі,
  • Державний історико-культурний заповідник «Тустань»
  • та Державний історико-культурний заповідник «Нагуєвичі».

Також до соціальної ініціативи доєднались театри Львова — Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької та Національний академічний український драматичний театр імені Марії Заньковецької.

Про це 1 травня повідомила на брифінгу директорка департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОВА Ірина Гаврилюк.

Хто може стати донором, аби кров врятувала чиєсь життя?

Кров можна здати у Львівському обласному центрі служби крові, що на вулиці Пекарській, 65 (з понеділка по п’ятницю, від 8:30 до 13:30 годин). Вимоги до донорів — особи віком від 18 до 60 років, без хронічних захворювань, які не хворіли та не вживали ліки впродовж останніх двох тижнів (антибіотики, противірусні, протизапальні) та мають нормальний артеріальний тиск. Напередодні та у день здачі варто обмежити вживання жирної, смаженої та молочної їжі. За 48 годин до донації не можна вживати алкоголь, а за дві години — палити. Лікарі закликають не приходити здавати кров, якщо відчуваєте нездужання. Повторно здати кров особа може не раніше, аніж через 60 днів після попередньої процедури.

«Вирішили продовжити акцію, розширити її на теренах Львівської області»

«Заклади культури з охотою долучилися до такої корисної ініціативи. Це також наш культурний фронт, адже донорська кров рятує життя не тільки цивільних, а й військових», — наголосила Ірина Гаврилюк.

Як розповів на брифінгу депутат Львівської обласної ради Захар Миляник, акцію «Здавай кров — надихайся культурою!» запозичили від схожого проєкту Інституту стратегії міста Львова. У лютому цього року донори два тижні здавали кров для поранених військових. «Донори, які зверталися до центру крові питалися про квитки. Тому спільно з однодумцями вирішили продовжити цю акцію, розширивши її на теренах Львівської області», — відзначив пан Захар.

«Зараз маємо багато поранених та важких пацієнтів, мусимо повністю їх забезпечити кров’ю, — додав директор Львівського обласного центру служби крові Ярослав Дяків. — Найбільше потрібно „мінусових“ груп крові. Крім цього, у нас зараз є проблема з другою „плюсовою“ групою крові».

Схожі новини