Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Politico розповіло як «кротоферма» ФСБ в українській владі допомогла захопити Південь України і Чорнобильську АЕС

  • 22.04.2023, 10:46
  • 934

Видання Politico публікує статтю про російських агентів, які були укорінені в систему української влади та сприяли захопленню Півдня України та Чорнобильської АЕС. Серед них — екснардеп Андрій Деркач, наближені до ексочільника СБУ Баканова Олег Кулініч та Андрій Наумов, а також давній поплічник Януковича Володимир Сівкович

Зрадники допомогли росіянам взяти Херсон і Чорнобиль на початку війни. Агенти ФСБ росії проникли як до Служби безпеки України, так і до місцевої влади, підриваючи Україну зсередини за допомогою зрадників, промосковських українських чиновників, які втекли з країни після Євромайдану у 2014 році.

На початку цього місяця Державне бюро розслідувань України спільно з СБУ завершило розслідування щодо колишнього керівника кримського управління СБУ, що базується в Херсоні, Олега Кулініча. Правоохоронці запідозрили Кулініча в роботі кротом ФСБ, який «проник» в коло силовиків найвищого рівня в Україні за допомогою злочинних проросійських чиновників і колишнього парламентарія, який перебуває під санкціями США.

«У перші години вторгнення Кулініч свідомо блокував будь-які спроби донести до керівництва реальну ситуацію в Херсонській області. Він не вживав жодних заходів для захисту суверенітету України. Він наказав особовому складу покинути місце служби. Пізніше він видавав штатну зброю людям, які не мали стосунку до СБУ. Він залишив посаду і 24 лютого виїхав до Києва», — йдеться у розслідуванні.

Кулініч був заарештований у липні минулого року, йому було висунуто звинувачення у державній зраді. Якщо суд визнає провину, Кулінічу загрожує довічне ув’язнення. Слідчі органи та СБУ оприлюднили записи прослуховування Кулініча та його ймовірного спільника, ексзаступника міністра оборони України Володимира Сівковича, який у 2014 році втік з України до росії.

У січні 2022 року США наклали санкції на Сівковича за співпрацю з мережею офіцерів російської розвідки для проведення операцій впливу, спрямованих на отримання підтримки офіційної передачі Україною Криму росії в обмін на виведення підтримуваних росією сил з Донбасу в східній Україні. На початку 2020 року Сівкович також брав участь у кампанії з дезінформації проти президентських виборів у США, повідомляє Мінфін США.

Голова СБУ Василь Малюк заявив, що Кулініч отримував накази від політичного офісу українських чиновників-утікачів у москві — «так званої розвідувальної кротоферми, якою опікується 5-е управління ФСБ».

Олег Кулініч навчався в Академії ФСБ у москві спільно з Андрієм Деркачем, іншим проросійським депутатом-утікачем, проти якого США ввели санкції за співпрацю з ФСБ і втручання у вибори.

Кулініч також лобіював призначення Андрія Наумова на посаду заступника голови СБУ, повідомили слідчі. Тепер Наумову загрожує екстрадиція в Україну з Сербії. Наумов покинув Україну за кілька годин до повномасштабного вторгнення Кремля. Він ймовірно допомагав росіянам захопити Чорнобильську АЕС у лютому минулого року. російський сайт The Insider повідомив, що росія запропонувала Наумову притулок в обмін на «свідчення проти Володимира Зеленського». Також Наумова підозрюють у відмиванні грошей.

Одним із головних обов’язків Кулініча було підірвати роботу центральної влади зсередини, проникнути в неї ворожою агентурою, розбалансувати її роботу. Принаймні з травня 2019 року Кулініч отримав доступ до найвищої державної таємниці. Він неофіційно курував відділ контррозвідки.
За дорученням Сівковича Кулініч призначав людей на деякі керівні посади в СБУ. Насамперед його цікавили регіональні підрозділи в Чернігові, Сумах, Харкові та інших прикордонних регіонах. Він також регулярно дезінформував керівництво про справжні наміри російських спецслужб.
Зеленський звільнив Кулініча в березні минулого року. Однак, як повідомляв РБК, Кулініч навіть після цього працював радником колишнього голови СБУ Івана Баканова.

СБУ провела внутрішню перевірку щодо Баканова, але її результати засекречені, повідомив 5 квітня на брифінгу речник СБУ Артем Дегтяренко. При цьому за даними ДБР, слідчі органи «не знайшли в діях Баканова жодного складу злочину». Проте торік, через день після арешту Кулініча, Зеленський звільнив свого друга Баканова з посади. Причиною стало те, що забагато співробітників СБУ були викриті у співпраці з ворогом — пише Politico.