Передплата 2024 ВЗ

Львівські медики допомогли юнакові одягнути кросівки!

  • 21.04.2023, 16:45
  • 906

Пацієнтові лікарні Святого Луки у Львові Михайлові - 19 років. Вісімнадцять із них хлопець страждає від синдрому короткої ноги — ого права кінцівка менша від лівої - аж на 5 см. Виправили це взялися ортопеди-травматологи

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Ріст ноги Михайла уповільнився коли йому було лише пів рочку. Якось мама помітила, що її син почувається зле. Думала, що то перші зуби. Та згодом під час годування зауважила — права ніжка малюка нерухома і звисає, неначе паралізована. Тоді вона звернулася до невропатолога.

Діагноз лікарів: поліомієліт.

«Того дня я ніколи не забуду, саме тоді почався наш шлях боротьби з недугою», — згадує мати.

Сорок днів вона із малюком пробула в інфекційній лікарні. Після лікування з’ясовується — небезпечна інфекційна недуга встигла незворотно вразити нервову систему дитини. Ріст правої ніжки сповільнився.

Наступні вісімнадцять років життя — Михайло щодня страждає від дискомфорту, болю, і зрештою — комплексів. Аби компенсувати це, хлопець змушений ходити з ортопедичною устілкою та у спеціальних високих чоботах. Про звичайні кросівки як у інших дітей чи, тим паче, відкрите взуття — Михайло міг тільки мріяти. Водночас різниця у довжині ніг негативно впливає і на загальний стан здоров’я хлопця. Біль у спині, перекос у тазі, атрофування м’язів.

Допомогти Михайлові взялися ортопеди-травматологи лікарні Святого Луки. На час звернення права нога пацієнта була вже на 5 см коротша від лівої. Лікарі виконали операцію з подовження кінцівки — остеотомію. Вони розрізали кістку у двох місцях та встановили апарат Ілізарова. Відповідно до зростання ноги, апарат подовжуватимуть, допоки не наростять потрібної довжини.

Попереду у Михайла ще 5 місяців лікування та реабілітації. Однак перший омріяний крок у кросівках він уже зробив!

Схожі новини