Передплата 2024 ВЗ

росія імпортує західні технології попри санкції: деталі

  • 19.04.2023, 11:45
  • 593

рф отримує чипи та інші електронні компоненти, необхідні для виробництва зброї, через інші країни в обхід санкцій

Фото умовне із мережі
Фото умовне із мережі

Відтак наприкінці березня 2023 року чиновники США та Євросоюзу обмінялися інформацією про «заборонені технології на мільйони доларів, які проникть крізь шпарини їхніх оборонних систем на територію рф».

Чиновники говорили про різке зростання обсягів продажу чипів та інших електронних компонентів до росії через Вірменію, Казахстан та інші країни.

Водночас вони надали інформацію про потік восьми особливо чутливих категорій чипів та інших електронних пристроїв, які, на їхню думку, є критично важливими для розробки зброї, зокрема — російських крилатих ракет, які б’ють по Україні.

Відомо, що Штати та їхні союзники борються за те, щоб чипи, необхідні для систем озброєнь, безпілотників і танків, не потрапили до рук росіян.

Та позбавити рф доступу до мікросхем непросто, хоча здатність росії виробляти зброю зменшилася через санкції Заходу.

«Тим часом, як США та ЄС намагаються забезпечити Україну зброєю для продовження боротьби із рф, їх власні технології використовує росія для удару у відповідь», — зазначає NYT.

Після різкого падіння одразу після вторгнення в Україну російський імпорт мікросхем знову почав зростати, особливо з Китаю. За даними аналітичного центру Silverado Policy Accelerator, імпорт у період з жовтня до січня щомісяця становив 50% і перевищував середній довоєнний рівень.

Один із документів, позначений печаткою Бюро промисловості та безпеки США, стверджує, що у 2022-му році Вірменія завезла зі США на 515% більше чипів та процесорів й на 212% більше з ЄС, ніж у попередній рік. Вірменія потім експортувала 97% цих товарів рф.


Джерело: The New York Times

Схожі новини