Передплата 2024 «Добра кухня»

Сі Цзіньпін закликає Францію до протидії США, — ЗМІ

  • 07.04.2023, 18:30
  • 817

Китайський лідер Сі Цзіньпін може посилити співпрацю із Еммануелем Макроном задля протидії Штатам

Сі Цзіньпін. Фото із мережі
Сі Цзіньпін. Фото із мережі

Відтак обидва лідери разом відвідали південний Китай.

Дипломати вважають, що китайський лідер він шукає підтримки проти того, що Сі назвав «всебічним стримуванням, оточенням і придушенням» зі США.

«Усі китайські зовнішньополітичні наступальні дії мають американо-китайські відносини на задньому плані…тому співпраця з будь-якою країною, особливо з середніми або великими державами, такими як Франція, — це те, що вони намагатимуться зробити, щоб протистояти США», — заявив Чжао Суйшенг, професор китаєзнавства і зовнішньої політики в Денверському університеті.

Ноа Баркін, аналітик Rhodium Group, зазначив, що головна мета Китаю — не допустити більш тісного зближення Європи зі Штатами.

«У цьому сенсі Макрон є, мабуть, найважливішим партнером Пекіна в Європі», — наголосив він.

Макрон відвідав Китай разом з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, і обидва тиснули на Китай щодо України, але не змогли домогтися від Сі жодних публічних змін у позиції.

Фон дер Ляєн, яка назвала Китай «репресивним» у своїй критичній промові перед поїздкою, виглядала в Пекіні подекуди жалюгідно, коли її стримано привітали в аеропорту і не запросили на деякі державні заходи за участю Сі та Макрона.

Китайська газета Global Times, яку підтримує держава, написала в редакційній статті в четвер: «Всім зрозуміло, що бути стратегічним васалом Вашингтона — це глухий кут. Перетворення китайсько-французьких відносин на міст для співпраці між Китаєм і Європою вигідне обом сторонам і всьому світу».

У Вашингтоні до дипломатичної взаємодії Китаю з Францією ставляться з певним скептицизом.

За даними джерел, Вашингтон займає вичікувальну позицію щодо європейських домовленостей з Пекіном щодо України. У четвер Макрон закликав Пекін напоумити Росію щодо війни в Україні, а фон дер Ляєн заявила, що Сі висловив готовність поговорити з президентом України Володимиром Зеленським. Однак, за даними французьких джерел, Китай висловив готовність працювати разом із Францією над досягненням припинення війни в Україні шляхом переговорів.

Сі не згадав про можливу розмову із Зеленським в офіційних повідомленнях Китаю про свої коментарі після зустрічей.

Взаємодія між Китаєм і ЄС триватиме тижнями, коли до Пекіна прибудуть глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель і міністр закордонних справ Німеччини.

Схожі новини