Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«З початку широкомасштабного вторгнення рф на Львівщині продали понад 900 паїв»

Ціна гектара паю на Львівщині - близько 65 тисяч гривень. Найдорожчий — у Київській та Івано-Франківській областях

З початку широкомасштабного вторгнення рф на Львівщині продано понад 900 паїв площею 1,1 тисячу га. Це один з найкращих показників в Україні. У рамках відкритого ринку землі лише за попередній місяць на Львівщині вдалося продати 199 земельні ділянки (паї) площею 207 га.

Про це повідомила у коментарі для «ВЗ» директорка департаменту агропромислового розвитку Львівської ОВА Тетяна Гетьман.

В одні руки — 100 га паю

«З часу скасування мораторію на відчуження сільськогосподарських земель (з 1 липня 2021 року) у Львівській області продано 1510 таких наділів площею 1,9 тисячі га, що становить менш як 1% від площі усіх проданих паїв по Україні. Сьогодні середня вартість гектара паю на Львівщині - близько 65 тисяч гривень, що перевищує середню ціну в Україні у понад півтори рази», — зазначила Тетяна Гетьман. — До кінця цього року придбавати паї можуть лише фізичні особи — громадяни України з обмеженням до 100 гектарів в одні руки. А вже з наступного року, окрім громадян, паї матимуть право купувати юридичні особи. Але є обмеження для цих двох категорій — 10 тисяч га в одні руки".

Регіони з найдорожчим ринком землі за весь період його функціонування:

  • Київщина (123,88 тисяч гривень за гектар паю),
  • Івано-Франківщина (66,53 тисяч),
  • Львівщина (65,26 тисяч).

Весняне похолодання не порушило посівний сезон на Львівщині

Тетяна Гетьман повідомила, що посівна кампанія триває попри несприятливі погодні умови.

«Посів весняних культур триває і має відбутися до початку червня, — наголошує чиновниця. — На Львівщині площу під цьогорічний врожай збільшили на 0,7 тисяч га. Аграрії Львівщини адаптуються до вимог ринку та висаджують нові культури. Наприклад, цибулю та капусту, попит на які останнім часом зріс. Швидко реагуємо на ринок. Цибуля, капуста і навіть квасоля — це ті культури, які зросли в попиту, тож виділяємо для них нові площі».

Найбільш проблемною культурою, каже чиновниця, залишається кукурудза. Під неї, найімовірніше, буде зменшення посівних площ. Майже 70% усього врожаю кукурудзи до 24 лютого 2022 року експортували.

Основні труднощі аграріїв — проблеми з експортом та зростанням цін на добрива. Також ще один виклик для фермерів — мобілізація чоловіків, причетних до польових робіт. Нова процедура бронювання військовозобов'язаних займе чимало часу.

Схожі новини