Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові однорічну дитину прооперували за допомогою робота Da Vinci

  • 31.03.2023, 11:30
  • 1 430

Це перша така операція у Східній Європі

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Унікальну операцію на інноваційному апараті виконали хірурги дитячої Лікарні Святого Миколая у роботичній команді Першого медичного об'єднання.

Пацієнтові лише 1 рік і 4 місяці. Ярославчик — із Вінничини. У хлопчика вроджена аномалія — надто малий отвір у сечоводі правої нирки, тому у малюка погано відходила сеча, накопичувалася рідина, а нирка постійно запалювалася.

Щоби сечовидільна система дитини почала нормально функціонувати, йому необхідно було відновити добрий потік сечі - зробити реімплантацію сечоводу — новий отвір між сечоводом та сечовим міхуром, по якому сеча добре відходитиме від нирки.

Щоб маленький пацієнт ліпше переніс хірургічне втручання і швидше відновився, наші лікарі вирішили оперувати за допомоги Da Vinci. Ця сучасна роботизована система дає змогу проводити операції малоінвазивно — без великого розрізу. Відтак — менш травматично та з мінімальною крововтратою.

Хірург сидів за спеціальним пультом і керував «руками» робота, які оперували дитинку всього лише через кілька проколів. Зображення завдяки відеокамері транслювалося перед лікарями на великому екрані. Надточно ювелірна робота.

Операція була успішною. Останні аналізи засвідчують, що нирка вже почала працювати значно краще.

Ще одна маленька пацієнтка, яку нещодавно також прооперували за допомоги робота — Євгенія з Хмельниччини. Вона старша за Ярослава — їй уже майже 2 роки. У дівчинки була ціла сукупність діагнозів, що пов’язані з порушенням роботи сечовидільної системи.

Досить складна аномалія сечових шляхів: нирка та сечовід в дитини подвійні. Через це у Євгенії теж погано відходила сеча. Після низки обстежень і консультацій у Хмельницькому та Житомирі сім'я звернулася до спеціалістів дитячої Лікарні Святого Миколая.

Львівські урологи разом із командою хірургів за допомоги Da Vinci видалили фрагмент подвоєної нирки, який не виконував свою функцію. Під час операції вдалося не пошкодити здорову частину органа. Маленька Євгенія швидко відновилася після втручання і тепер здорова.

Інноваційний хірургічний апарат Da Vinci уже понад роки допомагає лікарям Першого медичного об'єднання оперувати найскладніші патології, роблячи під час операцій мінімальні розрізи. За цей час медики здійснили вже майже 50 хірургічних втручань. Період відновлення пацієнтів після таких операцій коротший у кілька разів, аніж після звичайних хірургічних втручань.

Схожі новини