Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівські медики відновили череп військовому після поранення

  • 30.03.2023, 15:45
  • 1 627

У Львові лікарі зробили надскладну реконструктивну операцію пораненому захиснику

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Військовика прооперували у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ.

Андрію — 47 років. Військовий — із Запоріжжя. 24 лютого 2022 року він добровільно пішов захищати нашу країну, та менш ніж через місяць під час виконання бойового завдання на Донеччині боєць потрапив під мінометний обстріл. Уламок снаряду поцілив чоловікові в обличчя.

Із множинними пораненнями побратими евакуювали воїна до найближчого медзакладу. Спершу захисника рятували лікарі у Покровську, потім у Дніпрі і зрештою — вже у Львові.

Через важке поранення в Андрія виник остеомієліт — це запалення кістки, спричинене інфекцією. Оперувати у такому стані пацієнта неможливо. Відтак аж три місяці лікарі боролися із запальним процесом і врешті-решт перемогли інфекцію.

Лише після цього щелепно-лицеві хірурги змогли розпочати підготовку Андрія до операції з реконструкції черепа. За результатами комп’ютерної томографії спеціалісти виготовили титанові пластини для скроневої та виличної кісток, лобної ділянки, а також під очницю. Тоді фахівці призначили день надскладної операції, над підготовкою до якої працювала ціла група медиків.

Команда хірургів розпочала втручання з розшарування тканин, які щільно зрослися за час боротьби із запаленням. Лікарі відділили шкіру від мʼязів та кісток, розпиляли виличну кістку та повернули її в правильне положення.

Наступним кроком була реконструкція дна орбіти — тобто очної ямки. Позаяк після поранення рухи очного яблука стали обмеженими і захисник скаржився на постійний дискомфорт. Завдяки протезу око вдалося підняти, поставити в правильне фізіологічне положення та відновити рухливість.

Операція тривала 4 години. На десятий день Андрій вже поїхав до рідного міста. Після реабілітації доброволець планує повернутися на передову, аби і надалі боронити нашу країну.

Схожі новини