Передплата 2024 ВЗ

На Марсовому полі ексгумують радянські поховання

Останки воїнів Першої світової війни перепоховають на окремому полі Личаківського кладовища, а останки з 50-х років — знайдуть місце за межами Львова

На алеї Марсового поля стартувала ексгумація. Фото Романа Балука
На алеї Марсового поля стартувала ексгумація. Фото Романа Балука

На Марсовому полі, де ховають Героїв України, які загинули на фронті, стартувала ексгумація могил радянського періоду. Так звільняють місця для нових поховань солдатів, яких майже щодня привозять з передової…

Як розповів для «ВЗ» директор меморіально-пошукового центру «Доля», депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета, ексгумація триватиме кілька місяців.

«Проводимо дослідження території військового кладовища, — каже депутат. — Там є поховання з Першої та Другої світових воєн, а також могили повоєнного періоду — до 1956 року. Дізнаємося, чи справді є така кількість поховань, як вказано у спеціальній книзі та згідно з написами на плитах. На плитах йдеться орієнтовно про 400 поховань. Є великі сумніви, що там є стільки поховань… Серед прізвищ на плитах — лише 111 датовані 1944 роком, це можуть бути загиблі в часи Другої світової війни. Решту прізвищ фігурує за 1945, 1946, 1947, 1948, 1950, навіть 1956 роки. Розуміємо, що це військовослужбовці НКВС, які загинули в боротьбі з УПА».

За словами Святослава Шеремети, поховання часів Першої світової війни перенесуть з Марсового поля на поляну № 84−85 Личаківського кладовища (таке рішення ухвалила Львівська міська рада). Там буде створено меморіал загиблих часів Першої світової. «Там є пам’ятні знаки загиблим австрійцям, хорватам, словенцям, — продовжує розмову Святослав Шеремета. — Планується меморіальний комплекс у пам’ять загиблих в часи Першої світової війни. А для перепоховання останків загиблих часів повоєнного періоду, то міська рада, мабуть, визначить інше місце у Львові чи за межами міста».

Схожі новини