Передплата 2024 «Добрий господар»

Унікальний випадок: у Львові прооперували дитину із рідкісним зрощенням кісток передпліччя

  • 27.03.2023, 18:30
  • 1 112

Випадків такого зрощення лише 350 у світі

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Медики розповіли, що ваду опорно-рухового апарату в Артема із Запорізької області діагностували відразу після народження.

Хлопчик не міг повертати руки долонями догори, йому було складно гратися із ровесниками. Також він навіть їсти не міг — через зрощені кістки йому було складно підняти до рота їжу.

Зараз хлопчику чотири роки, і після унікальної ортопедичної операції дитина зможе добре функціонувати руками.

Лікарі пояснили, що радіоульнарний синостоз, який діагностували у хлопчика — це вроджена вада, при якій під час внутрішньоутробного розвитку зростаються ліктеві та променеві кістки передпліччя. Такі вади у дітей важливо оперувати у ранньому віці.

Через небезпеку ракетних обстрілів лікувати дитину у Запоріжжі батьки не зважувались, і тому сім'я звернулася до львівських фахівців.

Лікарі ортопедо-травматологічного відділення вдалися до малоінвазивного втручання без використання металевих пластин, що фіксують кістки.

Вони виконали деротаційну остеотомію спочатку на одній, а згодом і на другій руці — спеціалісти перетяли зрощені кістки кожної кінцівки почергово та зафіксували їх у правильному положенні, наклавши гіпсові пов’язки.

Через шість тижнів лікарі зняли пов’язки та оглянули оперовані ділянки. Відтак тепер Артем може сам гратися іграшками, він вже правильно тримає столові прибори та без додаткових зусиль може самостійно з'їсти цукерку.

Схожі новини