Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ангіограф у дитячій лікарні допоміг врятувати життя 8-місячній Єві

  • 24.03.2023, 17:11
  • 1 254

Новітня рентген-система дає змогу надточно та малотравматично виявляти захворювання та оперувати навіть новонароджених діток із захворюваннями серця та судин

Фото: Перше медичне об'єднання Львова
Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Лікарня Святого Миколая у Львові — єдина в Україні багатопрофільна дитяча лікарня з власним ангіографом.

Пацієнтка — маленька Єва з Волинської області. Їй 8 місяців. Одразу після народження лікарі виявили у неї критичний стеноз легеневої артерії. Це вроджена вада, при якій порушено притік крові від серця до легень дитини. Оперувати треба в перші дні життя. Інакше дитина б не вижила. За допомогою батьки звернулись до спеціалістів нашої дитячої Лікарні Святого Миколая. Тут кардіохірурги вперше прооперували маля на 11-ий день після народження. Та тепер, коли Єва уже набрала вагу й підросла, легеневий клапан звузився. А кровотік до легеневої артерії - погіршився. Медики вирішують: саме час для планової корекції серцевої вади.

«Під час операції наші інтервенційні радіологи спільно з кардіохірургами зробили єдиний маленький прокол у стегновій вені. Через неї спеціалісти дісталися до серця Тоді спеціальним балоном роздули клапан, відновивши кровотік легеневою артерією. Операція тривала всього 30 хвилин. Її результатом медики — задоволені: під час втручання різниця тисків між правим шлуночком та легеневою артерією нормалізувався. Тому вже за декілька годин після втручання Єва стала активнішою та наступного дня разом із батьками поїхала додому. З дівчинкою усе добре», — розповіли у медичному закладі.

Схожі новини