Передплата 2024 «Добра кухня»

Рената Кузьміна підозрюють у держзраді. Його заочно арештували

  • 24.03.2023, 12:45
  • 734

Суд обрав екснардепові від забороненої партії «Опозиційна платформа — За життя» Ренату Кузьміну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Його підозрюють у державній зраді

Ренат Кузьмін. Фото hromadske.ua
Ренат Кузьмін. Фото hromadske.ua

Про це повідомила пресслужба ДБР.

«Депутат напередодні та після початку повномасштабного вторгнення рф розміщував у ЗМІ пропагандистські матеріали на шкоду Україні», — йдеться в повідомленні.

Також, починаючи з березня 2021 року та навіть після повномасштабного вторгнення Кузьмін озвучував у своїх виступах, повідомлення у соціальних мережах та на сайті пропагандистського характеру.

Дії підозрюваного кваліфікували за ч. 1 ст. 111 КК України (державна зрада), за що передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 10 січня 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення громадянства нардепів від ОПЗЖ. Зеленський позбавив громадянства нардепів Медведчука, Козака, Кузьміна та Деркача Віктора Медведчука, Тараса Козака та Рената Кузьміна.

Чим ще відомий Кузьмін

Як пише «Прямий», скандальний депутат з ОПЗЖ Ренат Кузьмін, якому суд встановив запобіжний захід «тримання під вартою» за зраду України, давно не в Україні.

У ЗМІ нагадають, після перемоги Зеленського Ренат Кузьмін у грудні 2019 року з групою інших депутатів від ОПЗЖ подав «заяву про злочин», на підставі якої було відкрите кримінальне провадження проти Порошенка, Байдена і Обами.

«В цю групу народних депутатів входили, крім Кузьміна, пани Скорик, Загородній, Шуфрич, Бурміч, Славицька, Макаренко, Христенко, Качний, Німченко, Лукашев… Це кримінальне провадження, як ми бачимо, буле зареєстроване за таким чудовим фактом про те, що група політичних діячів США, таких як Обама й Байден, а також Петро Порошенко здійснили розкрадання 100 млрд доларів США», — сказав тоді адвокат Головань.

Метою заяви, додав він, була спроба завдати шкоди відносинам України зі Сполученими Штатами, а також — на той момент кандидату в президенти цієї країни від Демократичної партії Джо Байдену, який зрештою переміг на виборах у листопаді 2020 року.

Як з’ясувалося, провадження, яке було відкрите проти експрезидента Петра Порошенка, президентів США Обами і Байдена за заявою Рената Кузьміна та інших нардепів, базувалось на інформаційному вкиді одного з російських сайтів. За цим ресурсом стоїть кремлівський пропагандист Пригожин, більше відомий як організатор «фабрики тролів» в Ольгино та спонсор ПВК «Вагнер».

Ще одну «справу» проти Порошенка і Байдена в Україні було відкрито за заявою агента Кремля Деркача. Як повідомив адвокат п’ятого президента Ігор Головань 27 січня 2021 року, щодо Порошенка та чинного президента США Джо Байдена зареєстрували два нових кримінальних провадження в Україні.

«22 січня, через 2 дні після інавгурації президента Сполучених Штатів, було зареєстровано два нових кримінальних провадження, що стосуються начебто втручання в діяльність колишнього генерального прокурора України Шокіна з боку п’ятого президента України Порошенка і теперішнього президента Сполучених Штатів Байдена», — сказав Головань на брифінгу.

За його словами, провадження зареєстрували за заявою нардепа Андрія Деркача, який нещодавно потрапив під санкції США, та за рішенням Печерського суду Києва. Держдеп США відкрито називає Деркача «агентом Кремля».

Схожі новини