Передплата 2024 «Добрий господар»

Близько половини біженців з України планують залишитися в Польщі

  • 21.03.2023, 17:50
  • 833

Опитування показало, що майже половина українських біженців (45%) планують залишитися в Польщі на довший період — принаймні на рік або кілька років після закінчення війни

Фото ілюстративне з мережі
Фото ілюстративне з мережі

Укрінформ зазначає, що про це йдеться в опитуванні «Воєнні біженці з України. Рік у Польщі», проведеного Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету на замовлення канцелярії Прем'єр-міністра Польщі.

«У березні 2022 року про бажання залишитися в Польщі на довше заявляли 31% воєнних біженців. Натомість частка біженців, які бажають залишитися в Польщі на постійне проживання, зменшилася на 1% у порівнянні з опитуванням у березні 2022 року і зараз становить 6%. Майже третина (32%) українських біженців в Польщі має намір якомога швидше повернутися в Україну. Ще 16% не визначилися щодо своїх планів у контексті повернення в Україну», — йдеться у повідомленні.

Директор департаменту міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик презентуючи результати опитування у Львівському національному університеті імені І.Франка зазначив: «велика частка біженців після закінчення війни буде очікувати ще певний час, щоби остаточно переконатися, що в Україні безпечно і чи варто повертатися».

«Крім того, більшість біженців, а саме 84% знайшли роботу, влаштували дітей у садки та школи, відкрили свій бізнес і отримують у Польщі освіту. Деякі вже створили родину, декому немає куди їхати через розбомблені будинки. Тому перед ними повстане вибір — повертатися в Україну чи продовжувати життя у Польщі», — констатував Колодзейчик.

Схожі новини