Передплата 2024 ВЗ

У Львові лікарі врятували чоловіка з розривом стравоходу

  • 21.03.2023, 15:15
  • 909

Така патологія зазвичай виникає через надмірну блювоту після застілля чи вживання алкоголю

Фото операції. Перше медичне об'єднання Львова
Фото операції. Перше медичне об'єднання Львова

Про це повідомляє Перше медичне об'єднання Львова.

До львівської лікарні св. Луки «швидка» привезла 49-річного львів'янина у дуже важкому стані. Після обстеження лікарі зрозуміли, що у чоловіка розірвався стравохід, і терміново взяли в операційну. Його дивом вдалося врятувати.

«Після застілля чоловік блював сім годин. Скаржився на біль в лівому підребер'ї. Медики відділення невідкладної допомоги зробили пацієнту УЗД внутрішніх органів та рентген грудної клітки. Причини болю не знайшли. У той час йому стає ще гірше. І досвідчені лікарі розуміють: скоріше за все у чоловіка розірвався стравохід, а саме синдром Бурхаве», — йдеться у повідомленні.

Діагноз підтвердила фіброгастроскопія, тобто огляд слизової оболонки стравоходу, шлунку і дванадцятипалої кишки з допомогою ендоскопа.

«„Банкетний стравохід“ — як часто називають патологію — це розрив стравоходу, який зазвичай виникає внаслідок надмірної блювоти після застілля або вживання алкоголю. Це досить рідкісна патологія», — кажуть лікарі.

Медикам вдається врятувати до 50% пацієнтів протягом шести годин після виникнення раптового болю — основного симптому розриву. Далі - шанси на життя в таких хворих зменшуються. Адже, їжа потрапляє у середостіння грудної клітини та починається гнійний процес.

Пацієнт вчасно потрапив до спеціалістів Першого медичного об'єднання Львова та після обстеження його невідкладно взяли до операційної. На операцію, хірургам знадобилося дві години.

Далі у реанімації медики 26 днів виходжували пацієнта, щоб стабілізувати всі системи і функції його організму. На 27-ий день його перевили до палати відділення хірургії.

Схожі новини