Передплата 2024 «Добрий господар»

Пневмонія забрала життя українського композитора Олександра Козаренка

  • 21.03.2023, 11:30
  • 862

Олександр потрапив у важкому стані в реанімацію інфекційної лікарні в Івано-Франківська 17 березня. 21 березня повідомили, що композитор помер

Олександра Козаренка не стало на 70-му році життя
Олександра Козаренка не стало на 70-му році життя

Про це повідомив експерт Українського культурного фонду, диригент симфонічного оркестру, керівник музичної частини Івано-Франківської філармонії імені Іри Маланюк Роман Дзундза.

«Сьогодні зранку помер Олександр Козаренко… Царство небесне… Вічна пам’ять…», — пише він.

Сестра Олександра Козаренка повідомляє, що під час лікування пневмонії стан погіршувався до неконтрольованого, тому його терміново перевезли до реанімації інфекційної лікарні в Івано-Франківськ. Він перебував під апаратом штучної вентиляції легень з діагнозом «дифузна ковідна пневмонія». Серце не витримало і композитор відійшов у вічність.

«Прощання з Олександром Козаренком відбудеться Катедральному Соборі Преображення Господнього ПЦУ в Коломиї за адресою: вул. Гетьмана Івана Мазепи, 56А. Скорботний кортеж із тілом померлого привезуть до Собору завтра, 22 березня, об 11:30. Парастас відбудеться 22 березня о 18:00. Поховання заплановане в четвер, 23 березня, о 13:00», — йдеться у повідомленні Романа Дзундзи.

Нагадаємо, що Олександр Козаренко народився 24 серпня 1953 року в Коломиї. Композитор, піаніст, музикознавець, доктор мистецтвознавства, лауреат Всеукраїнського конкурсу піаністів імені Миколи Лисенка, дипломант Всеукраїнського конкурсу камерних ансамблів, лауреат Премій імені Лева Ревуцького, Миколи Лисенка, Бориса Лятошинського, член Національної Спілки композиторів України, Заслужений діяч мистецтв України.

Закінчив Львівське музичне училище та Київську консерваторію і аспірантуру по класу форт (Німеччина, 2004). Доктор мистецтвознавства (2001).

З 1992 року викладав на кафедрах композиції та історії музики Львівської музичної академії, завідував кафедрою філософії мистецтв. Працював композитором у жанрах симфонічної, оперної, балетної, хорової, камерно-інструментальної, вокальної та театральної музики. Його твори увійшли до репертуару провідних колективів та виконавців України (ансамбль «Київська камерата», Київський саксофонний квартет, оркестр «Віртуози Львова» капела «Трембіта» та інші), виконувалися в Україні та у багатьох країнах світу, зокрема на міжнародних фестивалях «Київ Музик Фест» (Київ), «Контрасти» (Львів), «Два дні й дві ночі нової музики» (Одеса), «Дні музики композиторів Кракова» (Польща), «Мелос-Етос» (Словаччина), «Дрезденські дні сучасної музики» (Німеччина).

Як піаніст надавав особливу увагу виконанню української музики XX-XXI століть.

Схожі новини