Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лелеки, зерно і рабські окови: у столиці Кенії створили мурал про Україну

  • 17.03.2023, 15:30
  • 862

У столиці Кенії, місті Найробі, представили мурал-триптих про Україну, який створили вуличні художники з України та Кенії

Мурал. Фото: @Port Agency
Мурал. Фото: @Port Agency

Мурал у Найробі завершив проєкт The Wall — серію муралів-символів, що з’явилися у Відні, Берліні, Марселі й Брюсселі. Авторами муралу стали художники з Кенії Moha й Eliamin Ink і українські художники Аліна Коник, Андрій Ковтун і Нікіта Кравцов. Свою роботу вони назвали Grains of Culture (Зерна культури).

Художники кажуть: «ми пояснюємо місцевим мешканцям, чим є для Африки — Україна: що саме з України до Африки прилітають птахи, що Україна саме зараз скидає окови рабства і ведуть війну з колоніальною державою і, що Україна поставляє зерно до африканських країн».

Фото: @Port Agency
Фото: @Port Agency

На презентації муралу виступив український гурт TVORCHI, представники України на Євробаченні 2023. До того ж учасник гурту, Джеффрі Кенні, родом з Нігерії, він закінчив медичний університет в Тернополі й залишився в Україні.

Катя Тейлор, кураторка проєкту прокоментувала його ідею: «The Wall — символ опору, стабільності та захисту, яка відгороджує Європу від війни. Водночас назва асоціюється з культовим альбомом Pink Floyd, рок-опери, що розповідає про героя, відгородженого від усього світу стіною, за якою він бореться зі своїми внутрішніми демонами. Україна має справу із зовнішнім демоном. Але метафора дозволяє почати діалог про ставлення світу до України як „ми й вони“. Ми хочемо переосмислити та подивитися на ментальну та історичну стіну, яка досі нас розділяє. І яку треба ліквідувати, щоб ми почувалися єдиною громадою».


Джерело: NV

Схожі новини