Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До Варшави — прямим потягом євроколією

В Україні споруджують першу залізничну колію європейського зразка (трохи вужчу) — щоб з'єднати Варшаву й Львів прямим потягом. Першу ділянку колії вже почали будувати, вона пройде від українського міста Рава-Руська до польського села Гребенне. Колію мають спорудити до кінця 2023 року

Як повідомив директор офісу міжнародних проєктів «Укрзаліз­ниці» Володимир Шемаєв, колію тієї ширини, яка є у більшості країн ЄС, прокладуть з Рави-Руської до Львова. Наступні ділянки колії буду­ватимуть вже у напрямку Києва.

«Це створить можливість кур­сування прямих поїздів Варшава-Львів без пересадок і змін шасі, — каже чиновник. — У планах „Ук­рзалізниці“ — побудувати нові за­лізничні шляхи — з Кракова до Львова через польське село Меди­ка та від Дорогуська через Ягодин до Ковеля. Хоча таким чином єв­ропейська колія зайде в глиб Укра­їни лише на кількадесят кілометрів, вона з'єднає європейську заліз­ничну систему з важливими заліз­ничними вузлами й пунктами пе­ревалки вантажів. Ці ділянки для нас найбільш актуальні, з їх будів­ництвом не зволікатимемо. За­вершуємо переговори з міжнарод­ними фінансовими організаціями щодо коштів для цих інвестицій».

Нагадаємо, сьогодні доїхати потягом з міста Лева до Варшави можна з пересадкою у Холмі (Хел­мі). Вартість такої подорожі - від тисячі гривень.

Схожі новини