Передплата 2024 «Добрий господар»

Франція, Угорщина та Болгарія блокують санкції проти російської енергетики, — ЗМІ

  • 09.03.2023, 15:15
  • 726

Франція, Угорщина та Болгарія блокують санкції ЄС проти російської атомної енергетики, зокрема — проти «росатома»

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Україна ще раніше закликала ЄС запровадити санкції проти цього сектору російської економіки. Також це було однією з умов підтримки Польщею 10-го пакета санкцій ЄС проти росії.

«Найбільшим прибічником співпраці у сфері атомної енергетики з „росатомом“ є Франція. Найголоснішою є Угорщина, яка посилається на національну безпеку, як тільки заходить мова про можливі санкції проти „росатому“. Болгарія також заявляє, що побоюється за безпеку постачання», — повідомило джерело ЗМІ у ЄС.

У ЄС також отримали інформаці., що «росатом» через те, що його не внесли до десятого пакета санкцій ЄС, відчув себе захищеним і почав поширювати свою діяльність на інші сектори.

«Українська сторона просить ЄС обговрити ядерне паливо, стверджуючи, що „росатом“ свідомий того, що має в Євросоюзі захисну парасольку і все, що його стосується, вилучене з-під санкційної загрози. Українська сторона також інформує, що „росатом“ став проявляти активність, не пов’язану прямо з атомною енергетикою», — додало джерело у Євросоюзі.

Постійний представник Польщі в ЄС Анджей Садош зазначив, що Варшава наполягає на санкціях проти російської атомної енергетики.

«Це один з польських постулатів. Ми працюємо над цим у тісній співпраці з українською стороною. Ми також звертаємо увагу на те, що „росатом“ починає використовувати свій своєрідний імунітет, розширюючи діяльність на інші сфери», — наголосив він.

Франція заявляла, що її АЕС використовують російське ядерне паливо. В Угорщині «росатом» будує два нові енергоблоки АЕС «Пакш».

Схожі новини