Передплата 2024 «Добрий господар»

У центрі Львова посадять 200 «кліматичних дерев»

Влітку вони будуть охолоджувати вулиці та покращувати клімат, а у холодну пору — морозостійкі

Весняна обрізка дерев в Парку культури імені Богдана Хмельницького. Фото з відкритих джерел
Весняна обрізка дерев в Парку культури імені Богдана Хмельницького. Фото з відкритих джерел

Цього року у Львові, особливо в центральній частині, не передбачено планового зрізання жодного старого дерева. Натомість планують посадити дві сотні «кліматичних дерев». На це з міського бюджету виділять мільйон гривень. Такі кліматичні алеї постануть у центрі, на вулицях, де раніше не було зелених насаджень. Найближчими днями виконавчий комітет Львівської міської ради погодить озеленення центру «кліматичними деревами».

Про це повідомила для «ВЗ» начальниця управління екології Львівської міської ради Олександра Сладкова.

«Будемо садити дерева там, де їх раніше не було»

«Кліматичні» — це дерева із густими кронами та широкими листками, які мають природню властивість влітку охолоджувати вулиці і захищати їх від спеки. Головна функція — покращити клімат. Також вони пристосовані до холодної пори року. До когорти кліматичних належать декоративні ясени, клени, граби, різні сорти акації, груша…

«Ці сорти дерев є витривалими і мають багато листя. Будемо садити кліматичні дерева там, де їх раніше не було, — продовжує Олександра Сладкова. — Для того, щоб людям було затишно, і щоб частина міста була покрита кронами дерев».

«Тепер дерева обрізають таким чином, що мені не соромно за це»

Зараз у Львові триває процес весняної обрізки дерев — формування крон. Обрізка фінішує 15 березня, коли по Україні запроваджено «період тиші» (в зелених зонах в цей час стартує гніздування птахів).

«Період тиші стосується переважно лісів, але пташки живуть також у міських парках — стараємося їх не турбувати, — каже чиновниця. — Обрізку проводять районні адміністрації. Ми лише наглядаємо, щоб все було добре. Під час обрізки комунальники проходяться по деревах по головних вулицях міста, щоб перевірити, що заважає (йдеться про гілки поблизу електричних ліній. — Авт.). Тепер дерева обрізають таким чином, що мені не соромно за це. А проста людина може і не побачити, що частину крони обрізали і що щось в дереві змінилося. Просто забирають гілки, які заважають. Естетично дерева виглядають, як і раніше і з ними все в порядку. Багато років ми добивалися того, що після весняної обрізки мені не боляче дивитися на дерева. Де старші дерева, там більша є потреба в обрізанні, де молодші - там менша».

Схожі новини