Передплата 2024 «Добрий господар»

«Мені в Україні некомфортно…»

Як невідомий досі комік Щегель став «популярним» після скандалу

Андрій Щегель. Фото з відкритих джерел
Андрій Щегель. Фото з відкритих джерел

Ще донедавна про існування «широко відомого» коміка Андрія Щегеля майже ніхто не знав. Ну, хіба що був відомим у дуже вузьких колах… Але після скандалу, який вибухнув навколо цього Щегеля (чоловіком назвати його язик не повертається. - Г. Я.), той раптом прокинувся «знаменитим».

В інтерв'ю Роману Скрипі­ну Щегель заявив, що отримав три повістки, проте на фронт іти не планував. Тому знайшов спо­сіб, як виїхати за кордон. Там він «класно проводить час у ком­фортній психологічній обстанов­ці»… Комік пояснив, що отримав дозвіл на виїзд до Туреччини від міністра культури — під приводом того, що їде за кордон збирати гроші для рідної країни, адже є артистом. «Я не боюся воєнкомів. Визначаю себе як вільну людину. Зрозумів, що мені тут (в Україні) некомфортно. І я більше не можу. І знайшов спосіб з… ся (втекти) і пожити в комфортній психологіч­ній обстановці. От чесно вам за­являю».

Повертатися в Україну, поки триває війна, Щегель наміру не має. Після Туреччини планує пере­їхати в Албанію, а потім провести гастролі в Європі. «Я перебуваю за кордоном, і мені дозвіл на це дала держава»…

Артист каже, не відчуває доко­рів сумління через своє небажан­ня захищати рідну країну. На його думку, країна — це «фікція»…

Щегель також заявив, що не­справедливо йому дорікати тим, що його однолітки гинуть на війні, поки він відпочиває у Туреччині. «Я виходжу з того, що це вибір хлопців — гинути. Щиро співчуваю кожному, хто вимушений зараз боронити Україну, бо він її любить, і щиро співчуваю Україні, що вона переживає найжахливішу траге­дію у своїй історії і, мабуть, у світі зараз».

Такі заяви артиста викликали гнів українців у соцмережах.

  • «Чел, зроби послугу. Не повер­тайся, нам таких кончених у країні не треба».
  • «Дно соціальної драбини, со­ромно просто. Сподіваюся, в Україну ти не повернешся».
  • «Ну ти і шматок лайна».
  • «Мерзенні слова…»

У Міністерстві культури на скан­дал з українським стендап-комі­ком Андрієм Щегелем відреагу­вали: повідомили, що за Щегеля візьмуться правоохоронці, а по­рядок тимчасового виїзду за кор­дон для митців і артистів зроблять жорсткішим. «Дії коміка непри­пустимі в умовах воєнного стану, в час, коли переважна більшість свідомих чоловіків залишаються у країні та готові воювати за збере­ження нашої держави», — зазначи­ли у Мінкульті.

Схожі новини