Передплата 2024 «Добра кухня»

«Пів мільйона поляків збирали кошти на сучасний мікроскоп для операцій українських військових»

Польські волонтери подарували військовому госпіталю Львова мікроскоп вартістю 10 мільйонів гривень

Фото АрміяInform
Фото АрміяInform

Військовий госпіталь Львова отримав від польських волонтерів (фундації Siepomaga. pl та Українського католицького університету) гуманітарну допомогу — сучасний нейрохірургічний мікроскоп Karl Zeiss.

Роботизована система мікроскопа має дванадцятикратне збільшення операційної ділянки, різні відстані фокусування, фіксацію на вибраній зоні та багато інших функцій, які допомагають хірургу провести операцію та врятувати життя пораненого військового.

Роботизована система Karl Zeiss замінить для військових нейрохірургів їхній попередній мікроскоп, який вже відпрацював у госпіталі багато років і був трохи застарілим.

Як повідомив для «ВЗ» представник фундації Siepomaga. pl Єжи Юрчинський, до збору коштів долучилося близько пів мільйона поляків: від підприємців до простих людей. Вдалося зібрати 10 мільйонів гривень.

Чому для лікарні придбано саме мікроскоп?

Торік ексмер польського Вроцлава (2002−2018 років) Рафал Дуткевич та його дружина Анна відвідували шпиталь і під час спілкування з нейрохірургами дізналися, що для операцій потрібен сучасний мікроскоп.

«Завдяки благодійникам з Польщі найсучасніший прилад допомагає військовим медикам рятувати життя українських воїнів, — продовжує розмову Єжи Юрчинський. — Дев'яносто відсотків хірургічних втручань проводиться з використанням мікроскопа та мікрохірургічних технік».

Схожі новини