Передплата 2024 «Добрий господар»

У Туреччині назвали, хто стане кандидатом на виборах президента проти Ердогана

  • 07.03.2023, 11:20
  • 748

Блок турецьких опозиційних партій визначився з єдиним кандидатом на майбутніх президентських виборах. Ним стане 74-річний політик Кемаль Кілічдароглу

Кемаль Кілічдароглу. Фото з відкритих джерел
Кемаль Кілічдароглу. Фото з відкритих джерел

Попри внутрішні конфлікти, шість партій, які обʼєдналися в блок проти чинної турецької влади, таки домовилися про кандидатуру Кілічдароглу, пише Reuters.

Ця угода була на межі зриву після того, як опозиційна права Хороша партія в пʼятницю вирішила покинути блок. Там виступали проти кандидатури Кілічдароглу, тому що він вже 13 років не може виграти в президента Реджепа Ердогана та його партії. У партії хотіли висунути інших кандидатів, наприклад популярних мерів Стамбулу чи Анкари.

Зрештою, 6 березня Хороша партія таки повернулася до блоку та погодилася на кандидатуру Кілічдароглу. Натомість він зазначив, що в разі перемоги призначить мерів Стамбулу Екрема Імамоглу та Анкари Мансура Яваса віцепрезидентами країни.

Сам Кілічдароглу є лідером найбільшої опозиційної партії Туреччини — Республіканської народної партії. Вона найстаріша в країні, а її засновником був один із творців сучасної незалежної Туреччини Кемаль Ататюрк.

Опозиційний блок із шести партій обіцяє згорнути величезну кількість реформ Ердогана. Там хочуть повернутися до парламентської демократії, а також відновити незалежність Центрального банку. Вибори, які заплановані на 14 травня, стануть одними з найважчих для Ердогана та його партії, які перебувають при владі з 2003 року. Опитування показують, що шанси перемогти як у чинної влади, так і в опозиції, приблизно однакові.

Схожі новини