Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Однією із лауреаток премії Держдепу США стала українка «Тайра»

  • 07.03.2023, 08:45
  • 1 333

Український парамедикиня і волонтерка Юлія Паєвська (Тайра) стала лауреаткою міжнародної премії International Women of Courage (IWOC), яку вручає Державний департамент США

Юлія Паєвська (Тайра). Фото з відкритих джерел
Юлія Паєвська (Тайра). Фото з відкритих джерел

«Юлія «Тайра» Паєвська продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від нещадної російської агресії. Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції Гідності у 2013 році, а як керівник волонтерського підрозділу парамедиків «Ангели Тайри» проводила тактичну медичну підготовку на лінії фронту на Донбасі з 2014 по 2018 рік. Паєвська найбільш відома своєю роботою з таємної зйомки та контрабандного вивезення відеоматеріалів з задокументованими звірствами, які скоїли російські військові в Маріуполі.

російські силовики затримали Паєвську 16 березня, коли вона намагалася евакуювати жінок і дітей з Маріуполя до Запоріжжя, незважаючи на її чіткий некомбатантський статус. Під час тримісячного ув’язнення Паєвська жила в крихітній камері з 22 іншими жінками, схудла на 20 кілограмів та зазнала катувань і побиття. Більше того, кремлівські пропагандисти брехливо затаврували її на міжнародному рівні як фашистку та воєнну злочинницю. Однак Паєвська відмовилася замовкнути і після звільнення переконливо виступила на захист української демократії та незалежності як вдома, так і за кордоном", — йдеться в повідомленні Держдепу США.

Зазначається, що церемонія нагородження відбудеться в середу, 8 березня, у Білому домі. Захід проведуть держсекретар Ентоні Блінкен і перша леді США Джилл Байден.

Крім Паєвської, лауреатками премії стали представниці ще 10 країн — Афганістану, Аргентини, Центральноафриканської Республіки, Коста-Рики, Ефіопії, Йорданії, Казахстану, Малайзії, Монголії та Польщі.

Схожі новини