Передплата 2024 «Добра кухня»

«Факт отруєння людей у модульному містечку Львова остаточно не встановлений»

Аналізи обіцяють оприлюднити з 7 по 10 березня

Факт отруєння людей у модульному містечку для переселенців наразі остаточно не встановлений. Встановлена наразі гостра кишкова інфекція у хворих. Тривають перевірки. З містечка зібрано лабораторні зразки залишків їжі та мазки з поверхонь кухонних меблів, санвузла і відправлені на лабораторні дослідження. Результат досліджень обіцяють у період з 7 по 10 березня.

Про це 6 березня повідомила на брифінгу керівниця управління охорони здоров’я Львівської міської ради Марта Матюшко.

Нагадаємо, 5 березня, у модульному містечку Львова, що на Сихові трапився спалах гострої кишкової інфекції. Спершу було госпіталізовано п’ятьох осіб. Згодом до лікарні госпіталізували ще сімох. Такий випадок став першим у 2023 році. Досі лікарі реєстрували спалахи захворювання серед внутрішньо переміщених осіб, але у модульних містечках такого не було.

Генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко повідомила, що станом на 6 березня занедужало 37 осіб з модульного містечка на Сихові, з них — 21 дитина віком від 5 до 17 років. Стан усіх пацієнтів — середньої важкості, важких — немає. Шість осіб (станом на ранок 6 березня) мали високу температуру.

Марта Матюшко поінформувала, що із 37 хворих — 11 є мешканцями модульного містечка, які лікуються в інфекційній лікарні. Частину потерпілих не проживають в цьому містечку, але вони є внутрішньо переміщеними особами, які живуть у Львові.

Координатор модульних містечок у Львові Володимир Головатий повідомив, що до модульних містечок Львова різні установи привозили харчування. Зокрема, до містечка на Сихові продукти для їжі привозять завдяки співпраці львівської мерії та згромадження отців Селезіян. Каже, співпраця досі триває, харчування готують на місці раз на день — в обід.

«Мешканці модульних містечок працюють і багато хто харчується „зовні“, — наголошує пан Володимир. — Не маємо чіткої статистики, чи всі в той день обідали».

Володимир Головатий поінформував, що один мешканець модульного містечка був на роботі і не обідав у модульному містечку. Але має такі самі симптоми отруєння, як інші.

«Його сім'я їла привезений обід, а він ні, але все одно захворів, — каже Володимир Головатий. — На обід в суботу був помідоровий суп, макарони з сиром та сосиски. Суп готували з консервованих помідорів. Вчора спеціально передивилися усі дати продуктів. Усі дати були в межах норми — не було жодного зіпсованого продукту. Вчора вранці ми власними силами провели дезінфекцію у модульному містечку — дверних ручок, поверхонь столів. Пізніше приїхали відповідні служби, які додатково провели дезінфекцію. Усіх працівників нашої кухні перевірили. Усі мають медичні книжки, все гаразд».

Схожі новини