Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна використовує на полі бою керовані ракети «Вільха-М» з більшою дальністю, ніж ракети HIMARS

  • 03.03.2023, 14:21
  • 932

«Вільха-М» має радіус дії 110 км

Стрільби «Вільха-М» на Державному випробувальному полігоні «Алібей» 25 квітня 2020 року Фото: Генеральний штаб ЗСУ
Стрільби «Вільха-М» на Державному випробувальному полігоні «Алібей» 25 квітня 2020 року Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на першого заступника голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України Івана Вінника, якого цитує The War Zone.

За його словами, Україна розробила та застосувала в бою керовану артилерійську ракету з більшою дальністю дії та важчою боєголовкою, ніж хвалені боєприпаси керованих реактивних систем залпового вогню (GMLRS), наданих США та союзниками.

«Вільха-М» — модифікована радянська артилерійська ракета БМ-30 «Смерч» довжиною 7,6 м (25 футів). Зокрема, «Вільха-М» має радіус дії 110 км (68 миль) і 300-міліметрову боєголовку вагою 485 фунтів (близько 220 кг), яка може вражати цілі з високою точністю.

Для порівняння, боєприпаси GMLRS, які використовуються високомобільними артилерійськими ракетними системами M142 або HIMARS і реактивною системою залпового вогню (РСЗВ) M270, наданими Україні, мають радіус дії приблизно до 80 км (приблизно 50 миль) і 227 мм, 200-фунтова (90 кг) боєголовка.

При цьому, як розповів Вінник, «Вільха-М» вже використовувалась у бойових діях. Але точне місце застосування ракет цього комплексу він не назвав. За його словами, вперше їх застосували в бойових діях у травні 2022 року.

«Їхня точність підвищується завдяки так званим „газовим кермам“ — десяткам невеликих отворів, що випускають паливо, які використовуються для наведення ракети на ціль через GPS. Хоча „Вільха-М“ вважається досить точним і високоточним боєприпасом, наразі не розголошується, наскільки він точний», — пояснює Вінник.

Навіть попри те, що цей комплекс виробляється в невеликих кількостях, «Вільха-М» дає Україні боєприпаси, які досягають на 36% більшої відстані з більш ніж удвічі більшим корисним навантаженням, ніж GMLRS.

Також Вінник розповів The War Zone, що програма модифікації «Вільхи-М» почалася у 2018 році й випущено близько 100 одиниць. При цьому, планується модифікувати «Вільху-М», щоб збільшити радіус дії до 150 км (приблизно 93 милі). Але подробиць щодо цього не надав.

«Скажімо, сподіваємось, якраз під час контрнаступу, який широко оцінюють на півдні до Азовського моря», — зазначив Вінник. Нові варіанти, додав він, не будуть випробовуватися до використання в бойових діях. «Випробування проходитимуть на полі бою», — заявив Вінник.

Загалом «Вільха-М» зі збільшеним радіусом дії матиме приблизно таку саму дальність, як наземна бомба малого діаметра (GLSDB), яку Пентагон нещодавно дозволив використовувати в Україні, але зі значно більшою боєголовкою та набагато більшою кінетичною потужністю.
Вінник пояснює, це було б особливо корисно проти таких цілей, як мости, великі споруди та важкі укріплення, які погано підходять як для GLSDB, так і для GMLRS.

«Але навіть з радіусом дії 93 милі новий варіант „Вільха-М“ все одно матиме менше половини радіуса дії балістичних ракет малої дальності ATACMS, які можуть вражати цілі на відстані приблизно 200 миль (понад 300 км). Але поки що США відмовляються надати їх Україні», — підсумував Вінник.

Як відомо, вперше про проєкт «Вільха» 27 січня 2016 року на засіданні РНБО заявив президент України Петро Порошенко. Ракетний комплекс розроблявся спільними зусиллями фахівців конструкторських бюро «Південне» та «Луч». 22 березня 2016 року були проведені перші випробування ракети. На випробуваннях був присутній секретар РНБО України Олександр Турчинов.

За словами секретаря РНБО України Олександра Турчинова, у березні 2018 року мали бути проведені державні випробування ракетного комплексу «Вільха» і після того розпочатися серійне виробництво ракет для потреб Збройних Сил України.

Про завершення державних випробувань стало відомо 25 квітня 2018 року, після проведення низки успішних пусків на полігоні в Херсонській області. 24 серпня 2018 року установка взяла участь у параді до дня Незалежності України.

У жовтні 2018 року генеральний директор КБ «Луч» Олег Коростельов повідомив, що ракетний комплекс «Вільха» прийнято на озброєння Збройних Сил України та направлено в серійне виробництво — відповідний договір вже укладений. Надходження комплексу до українського війська очікувалось у середині 2019 року.

У грудні 2018 року Шепетівський ремонтний завод повідомив про підготовку другого зразка «Вільхи». За словами генерального конструктора «Вільхи», було замовлено близько 100 ракет. Перші пускові установки мали бути готові в першій половині 2019 року, а ракети — у другій половині 2019 року.

У листопаді 2020 року тодішній Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак заявив, що «Вільха-М» не включена до Державного оборонного замовлення, оскільки «в ній немає потреби». «Коли ДОЗ верстався і вийшов на інші рівні затвердження, почалися питання — а чого ви „Вільху“ не купляєте? Це ж підіймає наш оборонно-промисловий комплекс! Я кажу — я вам доповідаю, тому що в мене 98 ракет „Вільха“ лежить на складах, і я їх сьогодні на війні не застосовую», — сказав Хомчак.

Також він відзначив, що Генштаб не зобов’язаний підтримувати ті чи інші українські оборонні підприємства, чи окремі галузі промисловості. Він є споживачем кінцевої продукції, а не спонсором вітчизняного ОПК. Виходячи з цього, і відбувається формування потреб для армії.