Передплата 2024 «Добрий господар»

росіяни впроваджують нову тактику атак, — аналітики

  • 28.02.2023, 11:15
  • 585

рф впроваджує нову тактику наступу, щоб компенсувати поточні обмеження бойової потужності через постійні невдачі на фронті

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

26 лютого український офіцер запасу опублікував фотографію російського посібника, в якому детально описана тактика новоствореного «штурмового загону», який є підрозділом розміром з батальйон, оптимізованим для фронтального нападу на укріплені райони.

Цей загін складається із шести основних бойових танків Т-72, ​​12 бойових машин піхоти, а також колекцію переносних термобаричних систем залпового вогню, протитанкових керованих ракетних комплексів, буксируваної артилерії та самохідних мінометів.

Штурмовий загін складається з трьох штурмових рот і танкової частини. Кожна штурмова рота має командний елемент, два штурмових «взводи» (чисельність взводу значно нижча від звичайної), групу БПЛА, групу бойових броньованих машин, взвод вогневої підтримки та взвод артилерійської підтримки, резервне відділення та відділення медичної евакуації.

Кожна рота має один танк і чотири бойові машини піхоти БМП/БМД-2 з протитанковими установками, великокаліберними кулеметами та мінометами.
Український офіцер запасу зауважив, що штурмові «взводи» чисельністю 12−15 осіб, розбиті на тактичні групи по три особи, є основними маневровими елементами строю.

Зокрема десантно-штурмове відділення здійснює штурм менш ніж за хвилину після початку артобстрілу відкритих укріплених позицій, командир взводу тим часом керує мінометним вогнем. Розділені на тактичні групи по три особи, є основними маневровими елементами строю.

У посібнику також йдеться, що російські війська повинні адаптувати маневрені сили до менших та більш сприятливих військових формувань, аніж було раніше.

Український військовий запасу додав, що це нове тактичне формування свідчить про те, що російські війська замінили нечинну батальйонну тактичну групу (БТГ) на ці менші та більш спритні маневрені формування.

російські війська тепер використовують танки Т-72 для прямої вогневої підтримки з тилу, а не як складові частини загальновійськової групи. Посилення опори на піхоту і переведення танків на вогневу підтримку з тилу вказує на те, що російське військове керівництво надає перевагу захисту основних бойових танків, а не захисту піхоти, що відображає нещодавні повідомлення про значні втрати техніки, які російські бронетехнічні підрозділи зазнали за рік повномасштабної війни.

Тактика штурмового загону також свідчить про те, що російські військові, ймовірно, намагаються інституціоналізувати практику, яку використовують ПВК «Вагнера» у Бахмуті, адже вагнерівці здебільшого сподіваються на фронтові напади розміром загону, що зменшило залежність від масованих вогнів, оскільки запаси російської артилерії та техніки зменшилися.

Однак, зауважили експерти, така тактика вагнерівців на Бахмутському напрямку не мала значного оперативного результату. Відтак впровадження цієї тактики, ймовірно, ще більше виснажить російські війська.

«Така тактика, найімовірніше, призведе до втрати російської бойової потужності та не зможе ефективно протистояти звичайним українським батальйонам і бригадам. Штурмові загони можуть отримати тактичні переваги шляхом своєї простоти, але, ймовірно, вони швидко досягнуть кульмінації через невеликий розмір і тактику виснаження. російські війська навряд чи зможуть швидко здійснити значний оперативний прорив цим формуванням», — підсумували експерти.

Схожі новини