Передплата 2024 ВЗ

Поставки нафти рф впали — Bloomberg

  • 14.02.2023, 10:45
  • 589

Експорт нафти рф впав до шеститижневого мінімуму ще до анонсованого скорочення видобутку на 500 тисяч барелів на добу наступного місяця

Фото: Shutterstock
Фото: Shutterstock

Про це повідомляє видання Bloomberg.

Сукупні потоки російської нафти впали на 562 тисячі барелів на добу, або на 16%, за сім днів до 10 лютого, навіть попри те, що експорт з балтійських портів зріс. Сукупні поставки з Арктики і Тихого океану скорочувалися на півмільйона барелів щодня, а поставки з Чорного моря також впали.

москва прагне представити скорочення видобутку, про яке оголосив у п’ятницю віцепрем'єр-міністр Алєксандр Новак як відповідь на встановлення «Групою семи» граничної ціни російської нафти. Однак, як зазначає видання, це може відображати труднощі, з якими стикається росія у підтримці поставок сирої нафти чотирьом своїм клієнтам — Китаю, Індії, Туреччині та Болгарії, що залишилися.

Надходження до військової скарбнички кремля від експортних мит на нафту різко скоротилися з початку року. Занепокоєний падінням доходів, російський уряд запропонував перейти від використання цін на нафту Urals, про які повідомляє агентство Argus, до встановлення податкової базової ціни як знижки до ціни Brent. Передбачається, що у квітні вона становитиме 34 долари за барель, а до липня знизиться до 25 доларів за барель.

Заборона ЄС на імпорт російської нафти призвела до значного збільшення тривалості морських перевезень: з балтійських портів до Індії тепер потрібно в середньому 31 день, тоді як з тих же терміналів до Роттердама — лише сім днів, а до Польщі - приблизно вдвічі менше. Це створює додатковий тиск на судна, власники яких готові перевозити російські вантажі. Країна все більше покладається на власні судна і так званий «тіньовий флот».

Схожі новини