Передплата 2024 «Добрий господар»

Який тютюн курили козаки?

  • 01.02.2023, 21:00
  • 2 921

Наші славетні козаки янголами не були — пили пиво, горілку, курили тютюн. Все це любили і не цуралися. Люльки з рота не випускали, проте й на здоров’я не скаржилися. В чому ж тут причина?

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

А в тому, що їхній побут був здоровіший за наш. Біль­шу частину року вони проводили на свіжому повітрі - від весни до зими. Звичайними були військові тре­нування й фізична підготовка.

Зокрема Анатолій Пастернак у книзі «Козацька меди­цина» (2001 р.) пише: «…тютюну як такого було мало, бо він був дорогий, а до невеликої кількості тютюну дода­вали різних наших цілющих трав, чим покращували трав­лення, сон, заспокоювали нервову систему». Він вважає, що козаки додавали до тютюну материнку, тирлич, м’яту, тирсу, терен, полин та інші трави. Вони мали різні при­значення. Материнка заспокоювала, м’ята додавала пахощі нюхальному тютюну, тирлич зменшував біль у су­глобах, терен очищав кров, падуб — антисептичний засіб, а любисток козакам підсипали жінки, щоб прив’язати до себе. Таким умовно можна вважати тютюн, вживаний у козацькі часи.

Руслан Сергієнко.

Схожі новини