Передплата 2024 ВЗ

У Львові дитині із Торецька пересадили кістковий мозок

  • 01.02.2023, 14:45
  • 613

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медцентрі успішно зробили першу цьогоріч аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку

Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру
Фото Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру

Як розповіли у медзакладі, пацієнтка — 11-річна Софія з Донеччини, яка бореться із важким злоякісним захворюванням — рабдоміосаркомою нижньої щелепи.

«Пухлину виявили медики харківської лікарні, куди батьки привезли дівчинку із рідного Торецька Донецької області. Проте замість операції та лікування багатодітна родина у березні 2022 року змушена була виїхати з міста через щоденні нищівні обстріли. Останній курс лікування підлітку зробили за тиждень до того, як російські війська обстріляли лікарню», — розповіли у лікарні.

Лікування продовжили у Львові, бо родина вимушених переселенців відмовилася виїжджати за кордон. Тут у дівчинки діагностували високозлоякісну саркому з метастазами. Торік у липні дівчинку прооперувала команда хірургів Центру на чолі з хірургом з Туреччини Хаканом Агіром.

Операція була складна, і тривала вона понад 12 годин. Пухлина вразила багато важливих елементів, тож хірургам довелось видалити значну частину нижньої щелепи.

«Після операції та 9 блоків хіміотерапії хвороба поступово відступила. Завершальним етапом лікування є високодозова хіміотерапія з подальшою трансплантацією кісткового мозку. Але Софійку чекає ще повторна пересадка стовбурових клітин, щоб остаточно знищити залишкові явища у її легенях», — пояснила дитяча онкологиня Христина Запоточна.

Керівник клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Роман Кізима додав, що у лікуванні дитини у Львові брали участь онкологічна, хірургічна та анестезіологічна команди фахівців та закордонні колеги.

«Дівчинка стала першою цьогоріч пацієнткою, якій успішно зробили аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку, — додав Роман Кізима.

Схожі новини