Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пилосос — друг людини: як поєднати приємне з корисним, прибираючи вдома?

  • 30.01.2023, 13:36
  • 698

Хтось не любить мити посуд, хтось — прасувати штори, хтось — застилати постільну білизну. Найменше «фанатів» — у прибирання. І це не дивина. На нього доводиться витрачати багато часу навіть за умови використання спеціальної техніки.

Мало просто купити пилосос зі зручною конструкцією і потужним двигуном, щоб полюбити пилотяжити. Потрібен особливий підхід.

Приємне з корисним

Хитрик, який діє однаково безвідмовно на дітей і дорослих, — поєднання ненависної рутини з чимось цікавим і приємним. У випадку з прибиранням найкраще доповнення — музика. Її можна увімкнути на всю гучність на колонках: вийде така собі вечірка в домашніх умовах. Але цей варіант підходить лише для мешканців приватних будинків, бо «дискотека» у квартирі може спровокувати конфлікт з сусідами, особливо, у вечірній час. Альтернатива — використання бездротових навушників, які не прив’язують до телефона і дозволяють безперешкодно пересуватися кімнатами.

Яку саме музику слухати — залежить від смаку. Добре заряджають енергією поп композиції та рок-хіти.

Якщо пилосос не надто галасливий, замість пісень можна прослуховувати аудіокниги чи навіть лекції. Ще один варіант — спілкуватися телефоном з рідними чи друзями.

Зручний графік

Іноді причиною негативного ставлення до прибирання слугує невдалий графік. Наприклад, пилотяжити доводиться після важкого робочого дня, коли втома не дає втриматися на ногах. Розв’язувати проблему легко: достатньо скласти якомога зручніший розклад. Для цього доведеться з’ясувати, у який день на роботі або навчанні найменше навантажень. Всупереч стереотипам, досить часто таким днем виявляється понеділок.

Вихідні краще залишити для відпочинку — щоб вони не асоціювалися з неприємними справами.

Міні-бонуси

Хто не погодиться поприбирати, якщо знатиме, що наприкінці його очікуватиме приємний подаруночок? Не обов’язково великий — вистачить і шоколадки або нової закладки для улюбленої книги.

Щоб домогтися ефекту сюрпризу, купівлю мінібонусів варто доручити комусь із домівників. Але можна придбавати їх і самостійно — постфактум. Головне — виділити конкретний бюджет для цієї мети, інакше можна «розігнатися» занадто сильно.

Розподіл обов’язків

Якщо є з ким розділити роботу — конче потрібно скористатися цією можливістю. Делегування ще нікому не нашкодило.

Існує принаймні два шляхи розподілу обов’язків:

  1. Кожному членові родини дістається одне завдання, яке він повинен виконувати регулярно.
  2. Завдання переходять від одного виконавця до іншого щотижня або раз на декілька тижнів.

Ароматизація

Порохотяг може виконувати функцію аромадифузора і поширювати приємний запах по всій квартирі. Поєднання ароматерапії та клінінгу — чудова ідея, зважаючи на те, що витрати — мінімальні. Потрібно тільки купити ефірну олію, аромат якого подобається.

Як зробити з пилососа ароматизатор:

  • злегка змастити невеликий ватний диск ароматичною речовиною;
  • покласти його у відсік з фільтром;
  • пропилотяжити підлогу та килими.

Вже з перших секунд стане зрозуміло, що свіжий запах шлейфом слідує за пилосмоком. У деяких пристроїв функція ароматизація передбачена за замовчуванням, а всередині навіть є резервуар для спеціальних парфумів.

Якщо жоден з хитриків не допоможе змінити ставлення до прибирання, є сенс задуматися про замовлення професійного клінінгу. Задоволення не з дешевих, але гарний настрій — набагато дорожчий.