Передплата 2024 «Добре здоров’я»

росія може бути причетна до зриву вступу Швеції в НАТО, — глава МЗС Фінляндії

  • 28.01.2023, 18:45
  • 658

Очільник МЗС Фінляндії натякнув, що рф, ймовірно, причетна до протесту зі спаленням Корану минулого тижня, який може зірвати вступ Швеції до НАТО

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Фото із мережі
Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Фото із мережі

як відомо, минулого тижня ультраправий активіст з подвійним данським та шведським громадянством Расмус Палудан спалив священну книгу ісламу в центрі Стокгольма. Це змусило президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана припинити підтримку вступу Швеції до НАТО.

Хаавісто зазначив, що потенційні зв’язки Палудана з росією «були розслідувані, і було знайдено певні зв’язки в його оточенні».

В інтерв'ю YLE TV1 глава МЗС заявив, що у цьому епізоді «йдеться про те, що є якась третя сторона — наприклад росія — або якась інша сторона, яка проти членства в НАТО і прагне до провокацій для досягнення цієї мети. Це непростимо».

Уряд Швеції публічно не коментував зв’язок між Палуданом та рф, але прем'єр-міністр Ульф Крістерссон цього тижня відзначив «сили», які можуть хотіти не допустити членства країни у військовому альянсі.

«Є сили як усередині Швеції, так і за її межами, які хочуть завадити членству Швеції у НАТО», — наголосив Крістерссон.

Палудан у коментарі шведським ЗМІ заявив, що збирається «щоп'ятниці» палити Коран перед посольством Туреччини, доки вона не припинить блокувати вступ Швеції у НАТО.

Схожі новини