Передплата 2024 «Добрий господар»

У Жовкві відновлюють церкву Пресвятої Трійці

Храм увійшов до списку Культурної спадщини ЮНЕСКО

Церква Пресвятої Трійці. Фото з альбому Тараса Возняка
Церква Пресвятої Трійці. Фото з альбому Тараса Возняка

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького відновлює церкву Пресвятої Трійці у Жовкві, споруджену 1720 року, яку ЮНЕСКО визнала перлиною світової культурної спадщини. Така красуня буде окрасою не лише міста, а й цілого краю. Про це журналістці «ВЗ» розповів генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв Тарас Возняк.

— ЮНЕСКО прийняла окреме рішення про те, що визнає історичним спадком дерев’яні церкви на те­риторії Польщі й України, — каже пан Тарас. — У прин­ципі, це все українські дерев’яні церкви, бо ці церк­ви збудовані у Карпатському регіоні - Бойківщини й Лемківщини, що на території Польщі, а також част­ково на Закарпатті та Гуцульщині. Церква у Жовкві увійшла до того списку. Її реставрацію було розпо­чато кілька років тому, але, на жаль, не було коштів, можливостей. А торік, на диво, точніше, наприкінці року, вдалося отримати кошти і дуже швидко осво­їти частину з них.

— Багато коштів було надано на реставрацію цієї перлини?

— Усе виставлено на «Прозорро», оскільки офіцій­но відбувся тендер, було обрано реставраційну фір­му, яка може це здійснювати. Ми освоїли приблизно 8 мільйонів гривень. Часу було замало, все освоїти не вдалося, проєкт ще не закритий, реставраційні роботи тривають. Окрім реставрації самої церкви, реставровано іконостас. Усі роботи ведуться згідно з проєктом — так, як будувалися храми у давнину. Церква убезпечена від вологих впливів — та дранка, якою її оббивають, вариться у спеціальних чанах в оливі - щоб не гнила і якомога довше прослужила. Такі дерев’яні церкви кожні 100 років треба переро­бляти — перебивати дранку.

— Коли плануєте завершити роботи?

— Маємо намір за кілька місяців завершити осно­вні роботи. А потім ще треба багато чого робити все­редині храму. Наразі не можу сказати, коли саме по­чнуться у Церкві Пресвятої Трійці Богослужіння — усе залежить від багатьох обставин.

— До реставрації церква була недіючою?

— Недіючою, бо перебувала в аварійному стані. Але функціонує - поруч парафіяни побудували тим­часову церковцю, і Богослужіння проводять у ній.

Схожі новини