Передплата 2024 ВЗ

Монета з ДНК-кодом української нації - «найхудожніша» у світі

Робота самобутнього митця з Бережан Олега Шупляка тепер змагається за титул «монета № 1» на планеті

Фото Нацбанку України
Фото Нацбанку України

У десяти номінаціях найкращих монет світу, які визначило авторитетне нумізматичне видання World Coin News під час конкурсу Coin of the Year, є і дві «представниці» Національного банку України. «Найхудожнішою» визнано 5-гривневу монету з нейзильберу «До 30-річчя Незалежності України», автором ескізу й дизайнером якої є знаний художник Олег Шупляк із Бережан на Тернопільщині. А у номінації «Найкраща монета про сучасну подію» перемогла робота київського художника Владислава Ярового. На конкурсі було представлено його 10-гривневу срібну монету «25 років Конституції України». Творіння наших співвітчизників витримали конкуренцію із 2300 претендентами на перемогу.

Для створення монети-пере­можниці Олег Шупляк використав мотиви власних картин-двовзо­рів, які вирізняються дивовижною атмоферністю. Глянувши на цю роботу, будь-хто безпомилково визначить, що йдеться саме про Україну. Її обриси передають, як зазначають у НБУ, безкрайні ма­льовничі поля у вигляді стилізова­них орнаментів, над якими летять лелеки, та зображення кольоро­вої вишиваної стрічки, що симво­лізує код нації і нагадує ДНК.

— Я втішився не стільки з цього свого особистого досягнення, як з перемоги України. Її успіхи зараз потрібні всім нам, у тому числі такі невеличкі, на фронті культурному. По відгуках бачу, скільки радості принесла людям ця новина, — ска­зав у розмові з кореспондентом «Високого Замку» Олег Шупляк.

Переможці у кожній із 10 ка­тегорій пройшли до фінального раунду конкурсу і уже змагають­ся за престижний титул «Монета року 2023». За даними експер­тів, фаворитами є монета-пред­ставниця Канади і робота Олега Шупляка. Судячи з коментарів на Facebook-сторінці конкурсу, 90 відсотків респондентів віддають перевагу українцеві.

Схожі новини