Передплата 2024 «Добрий господар»

Фінляндія планує вступити у НАТО окремо від Швеції, — глава фінського МЗС

  • 24.01.2023, 13:45
  • 578

Фінляндія може вступити в Альянс окремо від Швеції, адже напруга між НАТО та Туреччиною через провокаційні акції протесту поглиблюється

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Фото із мережі
Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто. Фото із мережі

Про це заявив міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто.

Він вважає, що найкращим варіантом щодо безпеки є те, щоби Фінляндія і Швеція разом вступили до Альянсу.

Водночас, визнав глава МЗС, можливо, Гельсінкі доведеться завершити процеу вступу окремо, якщо ратифікація вступу Швеції буде затягуватися ще тривалий час. Тим часом Пекка Хаавісто зазначає, що «займати позицію з цього приводу ще рано».

Наразі лише дві країни — Угорщина й Туреччина — досі не ратифікували заявки Фінляндії та Швеції. Якщо в Угорщини немає якихось конкретних умов, то Туреччина має кілька претензій. Передусім — до Швеції, через те, що в країні перебуває чимало політичних опонентів турецької влади та курдських активістів, і вимагає видачі осіб, яких вважає «терористами».

Останнім часом ситуація додатково загострилася через антитурецькі акції у Швеції, на одній з яких активісти виставили повішене опудало Ердогана, а на іншій спалили Коран. Ердоган після того заявив, що Швеції з таким ставленням не варто сподіватися на ратифікацію вступу.

Пекка Хаавісто визнав, що антитурецькі акції протесту у Швеції ускладнили ситуацію для завершення вступу до НАТО обох країн.

«Ці протестувальники граються із безпекою Фінляндії та Швеції», — вважає Хаавісто.

Він переконаний, що про завершення процедури вступу до НАТО тепер не доводиться говорити щонайменше до виборів у Туреччині, тобто середини травня.

Хаавісто також повідомив, що Фінляндія, Швеція і Туреччина мають перемовини про нову зустріч на початку весни, щоб обговорити ситуацію.


Джерело: Yle

Схожі новини