Передплата 2024 ВЗ

«Кухар путіна» пригожин втрачає авторитет, — аналітики

  • 23.01.2023, 10:50
  • 635

Фінансист ПВК «Вагнер» євген пригожин почав втрачати авторитет у президента рф володимира путіна після невдалих спроб захопити Бахмут

євген пригожин. Фото із мережі
євген пригожин. Фото із мережі

Аналітики стверджують, що «зірка фінансиста групи «Вагнера» євгена пригожина гасне упродовж кількох місяців видимого успіху після того, як він не зміг виконати обіцянки захопити Бахмут власними силами.

путін, ймовірно, звернувся до Пригожина та його союзника, генерала армії сергія суровікіна з проханням докладати зусиль, щоб зламати волю України та її західних прихильників продовжувати війну після того, як російські збройні сили досягли кульмінації і зазнали катастрофічних невдач.

Тим часом міністерство оборони і генеральний штаб рф під керівництвом сергія шойгу і генерала армії валерія герасимова, відповідно, зосередили свою увагу на мобілізації російських резервістів і призовників та створенні умов для підвищення ефективності дій регулярних російських збройних сил, але вони не мали великої надії досягти чогось вирішального восени і на початку зими 2022 року.

Президент рф, очевидно, вирішив дати пригожину і суровікіну шанс показати, що вони можуть зробити з мобілізованими в’язнями, з одного боку, і жорстокою повітряною кампанією, спрямованою на українську цивільну інфраструктуру, з іншого.

Як пишуть експерти, обидві спроби були невдалими.

Схоже, у період свого підйому пригожин вирішив, що його зірка, дійсно, зійшла, і що він може кинути виклик герасимову і навіть шойгу за першість у російських військових справах. Та ці надії, схоже, виявилися марними.

Фахівці припускають, що путін вирішив відмовитися від підтримки пригожина і його нерегулярних сил і знову покластися на герасимова, шойгу і російські збройні сили.

Таке рішення путіна, на думку експертів, маргіналізує групу «Вагнера» та угруповання «силовиків», які, тим не менш, продовжують воювати в Україні.

путін також намагається відновити авторитет і репутацію міноборони рф, які були сильно підірвані невдачами у 2022 році і протягом багатьох місяців піддавалися жорстким нападкам з боку фракції «силовиків».

пригожин, ймовірно, думав, що його зусилля в Україні продовжать надавати йому військову і політичну владу в рф.

Та інтенсифікація боїв за Бахмут у грудні та її подальша кульмінація також можуть свідчити про те, що пригожин намагався і не зміг затьмарити російське міноборони до початку 2023 року.

Нещодавнє очевидне падіння авторитету і впливу пригожина, ймовірно, відображає реальні обмеження його фактичної влади.

У розвідці інституту пишуть: «пригожин навряд чи назавжди покине оточення путіна. І він може піднятися, якщо герасимов і його наближені знову підведуть путіна». Але наразі пригожин, вочевидь, є «списаною» силою у кремлівському оточенні.

Відтак, експерти підсумовують, що дії путіна повернули рф на шлях відбудови своєї армії.

«НАТО варто було б звернути увагу на цей розвиток подій як власну майбутню безпеку», попри те, що він може сигналізувати для України, йдеться у звіті.

Схожі новини