Передплата 2024 ВЗ

Задихався і майже не рухався: у Львові неонатологи врятували немовля з рідкісним порушенням обміну речовин

  • 20.01.2023, 18:30
  • 13K

Медики Лікарні Святого Миколая ввели дитині рятівну ін'єкцію гормонів

Фото Першого медичного об'єднання Львова
Фото Першого медичного об'єднання Львова

Як розповіли у Першому медичному об`єднанні Львова, через майже два тижні після народження Максимка мама хлопчика Юстина помітила, що дитина погано їсть і блює. Вона спершу подумала, що це через зміну суміші для годування. Та коли малюк зблід і майже припинив рухатися, жінка викликала швидку допомогу.

З Яворівського району до лікарні Святого Миколая немовля привезли малиною «швидкої допомоги» у критичному стані - з шоком та утрудненим диханням.

Медики відразу запідозрили, що у хлопчика — вроджене ендокринне захворювання. Після кількох невідкладних аналізів та обстежень виявили гіперплазію кори наднирників.

Це вроджена патологія, коли наднирники не виробляють достатньої кількості гормонів. Тому у дитини був дефіцит кортизолу — гормону, який необхідний для підтримки всіх систем організму, а також регулювання добових ритмів та процесів обміну речовин.

Це захворювання дуже рідкісне, і воно трапляється в однієї дитини з 12 тисяч.

Відразу після народження патологія ніяк не проявляється. Та вже за кілька тижнів діти втрачають вагу, знижується частота серцебиття, розвивається шок.

Рятує таких пацієнтів лише замісна терапія. Тому хлопчику ввели ін'єкцію гормонів та його стан стабілізувався.

Зараз Максим добре почувається, він знову став активним та почав достатньо їсти. Разом із мамою він уже повернувся додому. Хлопчик перебуває під спостереженням дитячого ендокринолога, адже прийматиме замісну гормонотерапію.

Схожі новини