Передплата 2024 «Добра кухня»

Умова для вступу у НАТО: Ердоган вимагає від Швеції і Фінляндії видати 130 «терористів»

  • 16.01.2023, 14:45
  • 701

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що видача терористів є обов’язковою умовою для того, щоб країни заслужила право на вступ до НАТО

Реджеп Таїп Ердоган. Фото із мережі
Реджеп Таїп Ердоган. Фото із мережі

«Ми сказали їм: «Послухайте, якщо ви не віддасте терористів, які у вас є, ми не зможемо ратифікувати членство в НАТО у нашому парламенті», — наголосив Ердоган на зустрічі з молоддю, говорячи про зобов’язання Швеції та Фінляндії у червні минулого року зайняти тверду позицію проти терористів, щоб отримати членство в НАТО.

«Перш за все, вони повинні видати приблизно 130 терористів для того, щоб їхні заявки пройшли через наш парламент, але, на жаль, вони ще не зробили цього», — додав він.

Покликаючись на спільну пресконференцію, яку він мав у листопаді минулого року з прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, Ердоган сказав, що він попросив Швецію видати Туреччині підозрюваного в організації FETÖ Бюлента Кенеша.

«Цікаво, що їхній суд відхилив депортацію Бюлента Кенеша до нас», — додав Ердоган.

Кенеш, колишній головний редактор газети Today’s Zaman і підозрюваний член Терористичної організації Фетхуллаха Гюлена (FETÖ), проживає у Швеції.

Говорячи про те, що демонстрації терористичної РПК часто можна побачити на вулицях столиці Швеції Стокгольма, Ердоган наголосив, що Туреччина неодноразово попереджала Швецію про це, але, «незважаючи на наші попередження, на жаль, не було вжито жодних заходів для припинення демонстрацій РПК/ПРП».

Президент Туреччини повідомив, що спікер турецького парламенту Мустафа Сентоп скасував візит свого шведського колеги Андреаса Норлена до Туреччини у відповідь на «нещодавні провокації прихильників терористичного угруповання РПК, які були у столиці Швеції Стокгольмі».

«Якщо вони не займуть позицію проти цієї ситуації в Швеції, це може призвести до ще більшого зростання напруженості в наших відносинах зі Швецією», — додав він.

Зазначивши, що терористичні угруповання є не тільки в Швеції і Фінляндії, Ердоган сказав, що їх також бачать у Німеччині, Франції і Британії, незважаючи на те, що РПК перебуває в офіційному списку терористичних угруповань Європейського Союзу.

Схожі новини