Передплата 2024 ВЗ

«Від обіцяної дати запуску е-квитка минає рік… Обладнання застаріє і доведеться купувати нове»

Про ситуацію довкола електронного квитка у Львові розповів «ВЗ» експерт з питань транспорту Святослав Товстига

Фото ЛМР
Фото ЛМР

13 січня виповнюється рік, як посадовці Львівської міської ради офіційно озвучили дату запуску у Львові чергового етапу проєкту електронного квитка. На календарі - 9 січня 2023 року, однак пасажири надалі розраховуються у громадському транспорті готівкою. Встановлені валідатори у деяких маршрутках не працюють. Лише в окремих автобусах пільговики, які торік отримали картки, можуть її просканувати і їхати безкоштовно (контролю з перевірки оплати у транспорті досі немає, бо проєкт так і не запрацював. — Авт.).

Експерт з транспортних питань, засновник ГО «За якісний транспорт», громадський діяч Святослав Товстига розповів «ВЗ», якщо е-квиток у Львові найближчим часом не запустять, обладнання вже буде «застарілим»…

"Сім років говорять про е-квиток, але марно, — нарікає експерт. — Рік тому нас переконували, що 13 січня 2022 року він буде. Минув рік, а квитка немає і невідомо, коли буде. Мене багато хто питає, чи до наступних місцевих виборів його запустять? Чи буде новий тендер на автоматизовану систему оплату проїзду, бо обладнання вже буде «застарілим»?".

Святослав Товстига каже, що на деяких автобусах обладнання для е-квитка демонтували, бо вийшло з ладу. На деяких транспортних засобах воно взагалі не встановлене, бо перевізники оновили автопарк.

«Люди мають е-карточки, видано 150 тисяч, — продовжує розмову пан Святослав. — Але яка користь з цих карточок? Пригадуєте взимку 2022 року ажіотаж довкола видачі е-квитків, які були черги… Люди годинами мерзли на вулиці, їм пропонували гарячий чай. Для чого це все було? Що ще маємо станом на зараз? На тендері відхилено пропозицію однієї компанії, яка мала об'єднати програмний продукт е-квитка (зокрема, на валідаторах). Оголошено новий тендер. Ця компанія знову подає документи і її знову відхиляють. Представники компанії звертаються зі скаргою в Антимонопольний комітет, заяву підтримано. Тоді компанію було допущено до тендеру».

Журналістка «ВЗ» звернулася до мерії за коментарем щодо проблем запуску е-квитка. У пресслужбі відповіли, що ніхто з компетентних чиновників не буде говорити на цю тему, мовляв, нічого сказати… Обіцяють оприлюднити якісь заяви наприкінці січня.

Схожі новини