Передплата 2024 «Добрий господар»

В Одесі почали демонтаж пам’ятника імператриці Катерині ІІ

  • 28.12.2022, 18:45
  • 853

В Одесі розпочали процес демонтажу та перенесення пам’ятника «Засновникам Одеси», частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ

Розбір огорожі навколо пам'ятника Катерині II. Фото: Суспільне
Розбір огорожі навколо пам'ятника Катерині II. Фото: Суспільне

Про це повідомили в пресслужбі Одеської міської ради.

«Сьогодні на виконання рішення Одеської міської ради розпочато демонтаж фігур Засновникам Одеси, в народі відомого як пам’ятник Катерині ІІ», — розповів віцемер Одеси Олег Бриндак.

Після демонтажу Катерину ІІ та її чотирьох фаворитів — Хосе де Рібаса, Франца де Воллана, Григорія Потьомкіна і Платона Зубова — перенесуть до місцевого художнього музею.

«Таким чином ми не лише виконуємо рішення сесії, але й розпочинаємо важкий, довгий, але необхідний процес переосмислення власної історії, звільнення від всіх радянських міфів», — додав Бриндак.

Суспільне з посиланням на джерела в міськраді зазначає, що пам’ятник Катерині II вночі планують доставити в Одеський художній музей.

Огорожею повністю обнесли пам’ятник на початку листопада. На ній розмістили оголошення про те, що ведуться підготовчі роботи з демонтажу та перенесення скульптурної композиції «Засновникам Одеси».

Нагадаємо, що рішення демонтувати та перенести пам’ятник «Засновникам Одеси» у центрі зі скульптурою Катерині II Одеська міська рада підтримала під час засідання сесії 30 листопада.

Схожі новини