Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До Львова прийшов «Книжковий Миколай»

У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука проходить Південний фестиваль книги та читання «Книжковий Миколай»

Виступають Світлана Думинська і Олександр Гунько. Фото Уляни Войтик
Виступають Світлана Думинська і Олександр Гунько. Фото Уляни Войтик

Коли у 2016 році херсонські бібліотекарі, заручившись підтримкою міської й обласної влади, організували й провели літературно-мистецький фестиваль «Книжковий Миколай», ніхто тоді не міг сказати, чи стане він традиційним і щорічним. Але фестиваль прижився й кожного наступного року збирав все нових прихильників, відкривав нові імена в літературі і отримував чимало гарних і теплих відгуків. Традиційно у дні перед днем святого Миколая Херсон, без сумніву, зустрічав би гостей фестивалю, вже сьомого, й цього року, якби не події 24 лютого, які змінили й поламали плани — мрії всіх громадян України. Проте організатори «Книжкового Миколая» вирішили не порушувати традицій і провести фестиваль і цього року, внісши деякі корективи і змінивши локації. І, хоча Херсон вже звільнено від окупантів, але там ще дуже неспокійно. Тому «Книжковий Миколай» цього року переїхав до Києва і Львова.

У Львівській обласній бібліотеці для юнацтва імені Романа Іваничука, три дні вирувало свято книги, зустрічей з відомими письменниками і тими, хто робить перші кроки в літературі, презентацій нових книжок. Також звучали авторські пісні у виконанні учасників Львівського клубу авторської пісні, та Олександра Свєтогорова і Богдана Бовшика.

У перший день роботи фестивалю присутні слухали виступи поетів Львівщини Оксани Весни, Марії Чумарної, Юлії Курташ-Карп, Оксани Маїк, Олі Вовк, а також представників Херсонщини, зокрема, Олександра Гунька з Нової Каховки, який пережив окупацію, допити і намагання схилити його до співпраці із загарбниками. Пісню «Миколай Бородатий» заспівала юна Злата Сивак з Херсона. А ініціаторкою і співорганізаторкою проведення цьогорічного фестивалю «Книжковий Миколай» у Львові стала начальниця управління культури Херсонської міської ради Світлана Думинська, яка переконана, що ми не дамо загарбникам радості позбавити нас свята.

«Цього року вирішили фестиваль провести у Львові - в місті, від якого завжди відчували велику підтримку, — сказала пані Світлана. — Тим більше, що тут знайшли прихисток чимало херсонських дітей. Отже, фестивалю бути!».

У суботу, 17 грудня, фестиваль відбувся під знаком фентезі і трішки поезії. Читачі зустрілися з улюбленими письменниками Дарою Корній, Анастасією Нікуліною, Яриною Каторож, Дарією Піскозуб, Андрієм Новіком, Володимиром Кузнєцовим. Завітав на зустріч зі своїми прихильниками і відомий український перекладач, дипломат, шоумен Дмитро Чекалкін з третім виданням своєї книги «Людський фактор».

А 18 грудня, виступили автори з Херсонщини, Києва та Львова — Олена Мовчан, Катерина Флекман, Любов Долик та інші.

Схожі новини