Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Китай зміцнює зв’язки із росією, — ЗМІ

  • 15.12.2022, 17:15
  • 744

Лідер Китаю Сі Цзіньпін намагається публічно дистанціювати Пекін і москву, оскільки рф зазнає поразки у війні проти України. Однак, зважаючи на дипломатичні виступи Сі, виникають припущення, що він поглиблює відносини із рф

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

За даними політичних радників у Китаї, лідер країни доручив своєму уряду налагодити міцніші економічні зв’язки з рф, опираючись на торговельні відносини, які зміцнилися цього року і стали порятунком для москви після тиску Заходу.

План передбачає збільшення китайського імпорту російської нафти, газу та сільськогосподарських товарів, більше спільних енергетичних партнерств в Арктиці та збільшення китайських інвестицій у російську інфраструктуру, таку як залізниці та порти.

Ррсія і Китай також здійснюють більше фінансових операцій в рублях і юанях, а не в євро або доларах, що допомагає захистити їх від майбутніх санкцій і ввести китайську валюту в ширший обіг.

Зміцнення зв’язків є останнім поворотом у двосторонніх відносинах, які посилилися безпосередньо перед російським вторгненням, коли в спільній декларації стверджувалося, що для партнерства «немає меж». Після того, як Китай, здавалося, задумався щодо такого тісного зближення з Москвою, згодом почав зміцнювати свою співпрацю.

«Сі зміцнював відносини Китаю з Росією в основному незалежно від російського вторгнення», — повідомив Юнь Сунь, директор китайської програми Центру Стімсона, вашингтонського аналітичного центру. «Відносини можуть ставати все тіснішими».

У письмовій заяві МЗС Китаю зауважили, що «Китай і росія є всебічними стратегічними партнерами один одного. Розвиток двосторонніх відносин ґрунтується на принципах позасоюзництва, неконфронтації та ненацілювання на треті сторони».

Партнерство Китаю з рф допомогло захистити росію від економічних наслідків західних санкцій, дозволивши російському лідеру володимиру путіну продовжувати свою війну. Це також сприяє глобальному розколу, перешкоджаючи багатьом країнам, що розвиваються, залежним від Китаю в торгівлі, ставати на бік конфлікту.

рф та Китай давно прагнуть притупити вплив США у світі, спільна мета, яка стала гострішою в останні роки, оскільки обидві країни стали впевненими, що вони можуть змінити міжнародний порядок, який обидві вважають упередженим на користь Заходу та її союзників.

Давнє захоплення Сі росією та путіним зміцнило його прагнення посилити зв’язки з північним сусідом. Ймовірно, що 69-річний китайський лідер відвідає иоскву наступного року, після сесії законодавчих зборів Китаю в березні. Візит, якщо він відбудеться, стане 40-ю зустріччю двох лідерів віч-на-віч.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що Пекін і рф «продовжуватимуть здійснювати обміни на всіх рівнях».

Одначе, нещодавно ескалація війни в Україні змусила Пекін піти на дипломатичний шлях. Китаю все ще потрібні західні технології та тісні зв’язки з іншими іноземними державами, щоб реалізувати своє прагнення випередити США як найбільшу економіку світу.

Сі, який прийшов до влади в 2012 році, також зіштовхується з проблемами вдома, оскільки в Китаї спостерігається найгірший економічний спад за останні десятиліття та суворі обмеження щодо контролю за COVID-19, які спричинили хвилю загальнонаціональних протестів. Тим часом його домовленості із путіним залишили Китай дедалі більш ізольованим на світовій арені.

За даними аналітиків із закордонних справ та урядових радників у Пекіні, в останні місяці Сі публічно намагався послабити відносини з рф, щоб уникнути колективної негативної реакції Заходу. Зокрема, китайський лідер нещодавно сказав іншим світовим лідерам, що він проти використання ядерної зброї в Україні - після офіційних погроз путіна.

Схожі новини