Передплата 2024 ВЗ

Проросійський депутат Деркач був партнером російського торговця зброєю, — ЗМІ

  • 11.12.2022, 17:25
  • 1 364

Проросійський депутат Андрій Деркач, проти якого Мінюст США висунув звинувачення щодо співпраці на користь кремля, відмивання грошей та інших злочинів, за даними видання The Insider, був партнером Віктора Бута у міжнародній торгівлі зброєю

Андрій Деркач. Фото із мережі
Андрій Деркач. Фото із мережі

BBC після обміну Бута на американську баскетболістку зазначає: «Як вважають, після розпаду СРСР, Віктор Бут переправляв у „гарячі точки“ колишню радянську зброю, яку нелегально купував із армійських складів у колишніх радянських республіках, серед яких була і Україна».

Як повідомляв The Insider у червні 2021 року, про зв’язки Віктора Бута з Леонідом та Андрієм Деркачами свого часу заявив колишній підполковник фсб Олександр Литвиненко, якого отруїли радіоактивним полонієм в Лондоні у 2006 році.

Відеозапис Литвиненка зробив незалежний австралійський журналіст Нік Лазаредес у 2003 році. Зокрема, колишній підполковник фсб розповів: «Мені сказав один співробітник Управління власної безпеки, з яким я зустрічався: Сашко, ти знаєш, вони продають танки. Вони продають велике озброєння до Африки, воно йде на Близький Схід. На підтвердження цих слів я побачив у кабінеті свого начальника Управління Хохолькова, а саме ця група була пов’язана з Хохольковим, він один із керівників цієї групи, я в його кабінеті бачив Бута. Бут, який зараз перебуває у міжнародному розшуку за незаконний обіг зброї. Ця людина пов’язана з українськими злочинними угрупованнями, ця людина, за оперативними даними, була пов’язана із сином Деркача — колишнього начальника СБУ, найближчої людини до президента України Кучми».

«Слова Литвиненка про те, що не лише фсб, а й СБУ часів Кучми була пов’язана з ОЗУ підтверджує колишній член «Солнцевської» ОЗУ Леонід Ройтман (нині мешкає у США, де відбував ув’язнення). У розмові з The Insider він визнав, що син генерала Леоніда Деркача, який очолював СБУ з 1998 по 2001 рік, активно співпрацював із «Солнцевськими», — пише видання.

The Insider також нагадує, що з 2000 року Литвиненко проживав в еміграції в Лондоні і в 2002 році видав книгу «Луб'янське злочинне угруповання», де звинуватив фсб у «кришуванні» ОЗУ, розвалі розслідувань проти них у росії та саботажі міжнародних розслідувань.

«У 2006 році Литвиненка, згідно з даними британського розслідування, отруїв співробітник фсб, нині депутат держдуми Андрій Луговий. Як постановив суддя Королівського суду Лондона у 2016, вбивство сталося за наказом Ніколая Патрушева, і, «мабуть, його схвалив володимир путін», пише видання.

Як пише Ukrainian Military Pages, за даними слідчої комісії Верховної Ради України, ЗСУ зразка 1991 року вважалися однією з кращих армій у світі, натомість на початку 2014 року боєздатність ЗСУ обмежувалася лише вісьмома батальйонами, трьома авіаційними ескадрильями і вісьмома кораблями, загальною чисельністю близько 5 тис. військовослужбовців, свідчить про катастрофічне зниження рівня обороноздатності України за 23 роки її незалежності.

Однією з основних причин значного зниження рівня обороноздатності України стало безсистемне скорочення ЗСУ, яке відбувалося із одночасним скороченням наявного озброєння нижче потреби для забезпечення необхідного рівня обороноздатності держави з урахуванням рівня реальних і потенційних загроз у воєнній сфері.

Інформація про те, що скорочене озброєння та інше військове майно було предметом розпродажу за цінами, що значно нижчі від цін на світових ринках озброєнь, предметом передачі в оренду, добровільної відмови від майна, а також було предметом незаконних розрахунків за поставлені російською федерацією енергоносії чи предметом безоплатної передачі іноземним державам, лише свідчила про способи розкрадання військового майна, що призвело до підриву обороноздатності держави.

Як зазначало видання «Обозреватель» із посиланням на дані Стокгольмьського міжнародного інституту досліджень миру (SIPRI), з 1991 по 2005 рік було здійснено величезну кількість продажів зброї з України. Однією з головних рядків експорту стали танки Т-72, за цей період експорту пішло близько 300 машин. Вони дісталися Алжиру, Азербайджану, Сербії, Сьєрра-Леоне, Ємену, М’янмі та іншим країнам.

Агенти фсб в українській владі вивезли з України 300 танків Т-72, 320 танків Т-80У, 292 танки Т-55, 112 гвинтокрилів Мі-24, 21 винищувач МіГ-29, близько 250 БМП-1 та БМП-2, 88 БТР-80 та авіаносець «Варяг». Загалом же за перші 14 років незалежності з українських складів зникли близько 3 тисяч танків.

За даними «Радіо Свобода», російська агентура у спецслужбах України була глибоко укорінена. Зокрема, ексначальник Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрій Наумов, якого затримали 7 червня у Сербії, міг збирати та передавати російським спецслужбам дані, що становлять державну таємницю, зокрема, щодо систем безпеки зони відчуження ЧАЕС.

Наумова вважають «правою рукою» екс-голови СБУ Івана Баканова, якого звільнили з посади у липні 2022 року, через 5 місяців після початку повномасштабного вторгнення.

Як пише BBC, у день, коли усунули з посади Баканова, стало відомо, що Державне бюро розслідувань затримало колишнього очільника одного кримського управління СБУ. Його підозрюють в держзраді і роботі на росію. Йдеться про Олега Кулініча. Він майже півтора року до березня 2022 очолював управління СБУ по АР Крим, яке після російської анексії півострова дислокувалось в Херсоні. Кулініч став останньою краплею у кількох скандалах довкола високих чинів СБУ, до яких виникли претензії з початку вторгнення росії.

Схожі новини