Передплата 2024 «Добра кухня»

Литва теж припинить мовлення російського телеканалу «Дождь»

  • 07.12.2022, 13:30
  • 752

З 8 грудня Литва припиняє трансляцію російського телеканалу «Дождь»

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Раніше​ ліцензію цього мовника анулювала Латвія.

Латвійський дозвіл на мовлення надавав телеканалу право розповсюджувати контент, який створений у країнах ЄС, рф, США та інших країнах.

«Він був у списку програм, які ретранслюються мовниками телепрограм, що надають послуги в Латвії, послуги постачальників аудіовізуальних медіапослуг на запит, доступний на платформі обміну відео YouTube. Після анулювання ліцензії на мовлення „Дождя“ він з 8 грудня не буде доступний і в Литві», — повідомила комісія.

Національна рада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) Латвії раніше анулювала ліцензію на мовлення «Дождя». Рішення скасувати дозвіл на трансляцію телеканалу було ухвалено «у зв’язку з загрозою національній безпеці та громадському порядку». Крім цього, не буде доступу на території Латвії до програм телекомпанії у мережі.

Рішення ухвалили того, як телеканал оштрафували за карту з Кримом у складі рф та фразу «наша армія» щодо російської армії, а також після ефіру, під час якого ведучий Алєксєй Коростєльов, закликаючи глядачів писати про порушення під час мобілізації у росії і воєнних злочинах російських військових, сказав: «Ми сподіваємося, що багатьом, військовослужбовцям, зокрема, ми змогли допомогти, наприклад, з оснащенням і просто елементарними зручностями на фронті».

Після цього його звільнили з телеканалу.

Головний редактор «Дождя» Тихон Дзядко після інциденту заявив, що телеканал не займається передачею спорядження будь-якій армії, зокрема — російській. За його словами, ведучий в ефірі обмовився, за що його звільнили. Зображення Криму у складі рф Дзядко назвав «помилкою дизайнера». Очільник «Дождя» висловив переконання, що «підстав для позбавлення телеканалу ліцензії немає».

Служба держбезпеки Латвії рекомендувала МВС внести Коростельова до «чорного списку» осіб, яким заборонено в'їзд до країни.

російський за походженням телеканал «Дождь», який позиціонує себе як ліберальний, висвітлює події в рф та світі. Свій офіс у росії телеканал закрив у лютому 2022 року. Кілька місяців тому «Дождь» відновив мовлення, офіс переїхав до Латвії.

Мапу рф з окупованим Кримом цей засіб інформації показував і раніше, коли працював у Росії. Тоді такі уявлення про політичну мапу світу на телеканалі пояснювали необхідністю виконувати вимоги російського законодавства.

Схожі новини