Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не вивісив на державне свято національний стяг — плати півтори тисячі гривень штрафу?

Такі «новації» хоче запровадити у Львові міська влада

У Львові хочуть запровадити штрафи за не вивішування на будівлях на державні свята національних прапорів. Начальник управління житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Владислав Іванов повідомив на депутатській комісії з питань законності про суми штрафів: з фізичної особи (приватні будинки) — 340−850 грн, з юридичної особи (ОСББ, управляючі компанії, ЖБК) — 1500 грн. Це зміни до проєкту ухвали «Про внесення змін до ухвали міської ради від 21.04.2011 № 376 «Про Правила благоустрою Львівської міської територіальної громади».

Голова депутатської комісії з питань законності, депутатської діяльності, свободи слова та безпеки Львівської міської ради Уляна Пак повідомила «ВЗ» про деталі ідеї. Ухвала наразі не прийнята на сесії, але ідея існує і її планують запровадити у Львові на рівні «міського закону». Спочатку штрафуватимуть жильців багатоквартирних будинків, які зігнорували державне свято і не вивісили стяг (як правило, за це відповідає ОСББ). Згодом візьмуться за власників приватного житла. Уточнила у депутатки, за яких умов штрафуватимуть жильців: коли прапор вивісили із суттєвим запізненням упродовж дня, чи не вивісили на державне свято взагалі.

«Будуть штрафувати, коли не вивісили прапор, — пояснила пані Уляна. — Санкції будуть застосовувати до усіх будинків. Але бувають випадки, коли в особняку, наприклад, мешкають старші люди чи люди з інвалідністю. У них може не бути фінансової змоги, чи фізичної можливості вивісити прапор, купити його, чи встановити на фасаді флагшток. Також зусиль потребує і організація вивішування прапора — прикласти драбину. Не кожна старша людина це зробить. Тому ми прийняли рішення, що дію ухвали поширити лише на багатоквартирні будинки. Бо, коли мешканців багато, легше придбати прапор, згадати, що в державне свято він має бути на фасаді. Вирішили, що має бути інформаційна кампанія, а не одразу штрафи».

Депутати вирішили: спочатку має бути попередження, якщо порушення буде вдруге, доведеться платити штраф.

Депутатка Уляна Пак вважає ідею цілком правильною. У час війни особливо актуально підтримувати патріотичний дух і вивішувати на державні свята прапори, як це роблять в Америці, коли кожен будинок майоріє національною символікою. «Хочу жити в атмосфері, коли на кожному будинку на державні свята були вивішені синьо-жовті прапори, щоб було патріотичне середовище, — продовжує розмову депутатка. — Ця ухвала стимулюватиме створення патріотичного середовища, візуального наповнення наших будинків».

Юрист, адвокат Андрій Мозола розповів «ВЗ», що ідея щодо штрафів мешканців за не вивішування прапорів у державні свята — не передбачена в законодавстві України. «Це „креатив“ львівської мерії, — припускає адвокат. — Не передбачено штрафів за те, що хтось забув вивісити стяг. Всяке буває і за це не варто карати гривнею. У законодавстві передбачена лише кримінальна відповідальність за наругу над державними символами, згідно із статті 338 КК України. Отож, публічна наруга над державним прапором України, державним гербом або державним гімном України карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років. На будівлях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, в залах судових засідань прапор розміщений постійно. У законодавстві визначаються календарні дати, коли є обов’язковим використання стяга і де саме. Також є положення, котре описує порядок встановлення, підняття прапора. Водночас не передбачено адміністративної відповідальності за порушення норм закону щодо вивішення в календарні дати».

Схожі новини